„U DUGIM KOSAMA VJETRTA“: Više o autorima Evici Kraljić i Tomislavu Petranoviću- Rvatu

1748 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio „Bljesak“

NOVA GRADIŠKA – “U dugim kosama vjetra” naziv je likovno-pjesničke mape autora Tomislava Petranovića-Rvata i novogradiške pjesnikinje, Evice Kraljić, poznate diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Iako nastala 2003. godine kada je promovirana u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška nikada ju do 7. prosinca ove godine nismo imali prigodu vidjeti i kao izložbu.

Učinjeno je to u organizaciji Učilišta “Relković” tako da su posjetitelji i poklonici umjetnosti, ali i poezije Evice Kraljić imali priliku uživati u 12 autoričinih osebujnim stilom oslikanih pjesama. Mapa je inače tiskana u 150 primjeraka, svaki je numeriran i ima vrijednost originala.

-Evicu Kraljić doživljavam, vjerujem, kao i većina ljudi poput “dobrog duha” umjetničke scene Nove Gradiške. Prva zbirka pjesama “Nepovrat” tiskana je 1978. godine u izdanju Narodnog sveučilišta “M.A.R.” i to mi je baš drago jer se, evo ova izložba događa ponovno u ovim prostorima. Slijede zbirke “Uronjena u tebe”, “U mirne sate”, “Između dodira i snova” ,”Ruke od sjećanja”, a tu je i zbirka ratnih priča “Pokošeni cvjetovi” te Likovno-pjesnička mapa koju je na Evicine stihove oslikao poznati slikar Tomislav Petranović-Rvat i mi ju imamo priliku vidjeti.

Evica je objavljivala u mnogim časopisima, pa tako u Vikendu, Areni, NG glasniku, NG reviji ,NG tjednu, Posavskoj Hrvatskoj, Večernjem listu, Glasu koncila, MAK-u, Veritasu;… Neke pjesme su i uglazbljene, a posljednjih 10 godina piše i ljubavne romane u više časopisa i revija. Članica je Matice Hrvatske Ogranka NG, KLD “Rešetari”, Udruge stvaratelja u kulturi grada NG- rekla je, među ostalim na otvorenju izložbe prof. Danijela Juranović, ravnateljica POU “M.A.R”.

Podsjetila je također ukratko i na djelo Tomislava Petranovića-Rvata-Tome. Rođen je 1934. u Prvči, Višu pedagošku završio je u Zagrebu, bavio se karikaturom, reklamom,.. od 1969. isključivo slikarstvom. Iza njega su brojne samostalne i skupne izložbe diljem svijeta.

Dio njegovog stvaralaštva nalazi se u Amsterdamu, Zagrebu, Herzogenaurachu te u vatikanskom muzeju sakralne umjetnosti.

Član je Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske i ULUH-a. A i prva izložba u novoobnovljenom Gradskom muzeju Nova Gradiška retrospektivna izložba Tomislava Petranovića-Rvata uz sadržajnu i bogato opremljenu publikaciju Tonka Marojevića.

Svoje obraćanje okupljenima na ovoj izložbi Evica je počela stihovima autorske pjesme

“Zaustavljeno vrijeme”, a potom, kao i puno puta do sada istaknula kako je zahvalna dragom Bogu na svim talentima i darovima koje joj je dao. Riječ dvije rekla je i o uglazbljenim pjesmama, a to su “Moj did Luka” koje izvode “Gazde”, podsjetila je i na neke izvedene na Požeškom festivalu po njegovu obnavljanju, a uglazbio ih je Nikica Kalogjera, izvodio i Ćiro Gašparac. Tu je i pjesma “Nova Gradiška opet živi, glazbu potpisuje Emilio Kutleša, a izvodi grupa “Keffa”. Neke njezine pjesme uglazbio je i vlč. Perica Matanović nekadašnji župnik u Novoj Gradiški. U novije vrijeme surađuje s prof. Renatom Grgić, voditeljicom VA Lira iz SPS koja je uglazbila nekoliko njezinih pjesama, a najnovija je “Novogradiška svitanja” za koju je Evica napisala tekst, a prof. Grgić glazbu posebno za HPD “Graničar”. Izveli su je prvi puta na ovogodišnjem koncertu “Gradu i župi na dar” 1. prosinca.

Evica Kraljić je i slikarica. Izlagala je Valpovu, Našicama, Zagrebu, Beču,….kao i sa likovnom sekcijom “Duga” Udruge stvaratelja u kulturi grada NG u crkvi sv. Terezije Avilske. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i pjesničkim susretima i njezine se pjesme nalaze i u mnogim Zbornicima diljem Hrvatske.

O svestranom umjetničkom daru i radu potvrdila je i prof. Marija Juračić iz Zagreba u eseju “Motiv cvijeća u slikarstvu Evice Kraljić”, a čije je dijelove pročitala prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice NG zahvalivši Evici kako na članstvu, tako i na mnogim lijepim susretima i druženjima s njezinom poezijom u prostorima Knjižnice.

Svakako treba reći da Evica piše duhovnu, ljubavnu, domoljubnu poeziju, uspješna je i u haiku pjesmama koje su prevedene na više jezika: talijanski, japanski, slovenski, njemački, engleski, bugarski, i rumunjski. Posebne su i njezine duhovne meditacije za Klanjanja u župi.

Izložbu “U dugim kosama vjetra” otvorila je magistra Jelena Kovre i sama umjetnica i gradska vijećnica i tom prigodom, među ostalim rekla:”Hvala što ste došli podržati jedan ovakav prekrasan događaj u danima kada naš Grad slavi 270- i rođendan i kada imamo priliku vidjeti u našemu Gradu djela najpoznatijih imena naše umjetničke scene. Mala je, ali ju imamo i jako je vrijedna” .

A najvažnije od svega što zapravo i karakterizira velike ljude jest skromnost, susretljivost i radost kojima Evica, u susretu sa svakim čovjekom, zrači. Lijepo ju je imati za prijatelja, a sretni smo i što je stanovnica baš naše Nove Gradiške.

 

Related Post