U Okučanima uređena spomen-kosturnica poginulim partizanima i žrtvama fašističkog terora

1508 0

Autor Franjo Samardžić
OKUČANI, 12. svibnja 2019. – Prošlo je gotovo nezamijećeno da je u Okučanima, u mjesnom parku uz spomen obilježje „Kristalne kocke vedrine“, postavljenom u počast hrvatskim braniteljima poginulim u VRO „Bljesak“, obnovljena i spomen- kosturnica palim borcima i žrtvama fašističkog terora okučanskog kraja 1941. – 1945. godine na kojoj piše: SPOMEN – KOSTURNICA PALIM BORCIMA I ŽRTVAMA FAŠISTIČKOG TERORA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA 1941. – 1945. SA PODRUČJA OKUČANA.
Izgradnjom spomen obilježje „Kristalne kocke vedrine“ i uređenjem partizanske spomen-kosturnice Ministarstvo hrvatskih branitelja je riješio problem polaganja vijenaca prilikom obilježavanja obljetnica VRO „Bljesak“. U drugoj fazi uređenja kompletnog prostora, kako je bilo i rečeno, uređena je partizansku i spomen-kosturnicu žrtava fašističkog terora iz 2. svjetskog rata.
Zanimljiva je sudbina partizanskog spomenika i spomen-kosturnice u Okučanima. Predsjednici države, vlada, ministri, predstavnici udruga poginulih branitelja i ostali odajući počast osloboditeljima zapadne Slavonije u VRO “Bljesak“ su polagali vijence na partizanskoj spomen – kosturnici sve do prošle godine kada su vijenci po prvi put položeni na spomen obilježju „Kristalne kocke vedrine“.
U centru Okučana, u parku ispred zgrade osnovne škole, nalazio se spomenik i spomen- kosturnica palim borcima i žrtvama fašističkog terora okučanskog kraja. Bio je to centralni spomenik iz perioda NOB-a za okučansko područje s kosturnicom u koju se 1954. i 1957. godine preneseni posmrtni ostaci 33 žrtve fašističkog terora. Uz 11 koji su tu od prije bili pokopani, ukupno se u kosturnici nalaze 44 tijela. Spomenik je bio izgrađen od betona i nakon 1995. godine je uklonjen, a na njegovom mjestu je postavljen gotovo isti spomenik braniteljima poginulim u Bljesku, koji je umjesto petokrake na vrhu imao mramorni križ.

Related Post