U ČOVCU ODRŽAN 6. MEMORIJAL „RIS U SRCU“

1348 0

ČOVAC / OKUČANI, 7. rujna 2016. – U spomen na dvojicu poginulih hrvatskih branitelja ŽELJKA ŠLATA pripadnika Specijalne jedinice policije “Ris” Kutina i TUGOMIRA BRAJKOVIĆA pripadnika 1. Gardijske brigade “Tigrovi” u Čovcu,

u blizini mjesta pogibije, suborci su podigli spomen ploče te pokrenuli memorijal pod nazivom “Ris u srcu”.

 

Pokrovitelj obilježavanja je općina Okučani, a supokrovitelji gradovi Novska i Kutina. Branitelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih vitezova su se jučer okupili ispred spomen sobe VRO Bljesak U Okučanima gdje su pogledali kratkometražni dokumentarac o ovoj akciji.

 

Nakon toga su kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u dvorištu spomen sobe VRO “Bljesak” zapalili svijeće.U župnoj crkvi sv. Vida Mučenika u Okučanima je sv. Misu zadušnicu predvodio župnik fra Mario Radman, koji je nadahnuto propovjedao, a homiliju završio riječima: Kada ste znali Domovinu obraniti, nastavite je i sada braniti od brojnih neprijatelja koji na nju nasrću. Nakon mise zadušnice uz predstavnike postrojbi poginulih branitelja sudionici memorijala među kojima su bili i predstavnici udruge specijalne policije Zebre iz Nove Gradiške , Trenk iz Požege te Omege iz Bjelovara, Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade – odnosno pukovnije Nova Gradiška, udruge ratnih veterana 121. brigade , udruge dragovoljaca i veterana Okučana kao i predsjednik Županijske udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata su se uputili u Čovac gdje su ispred doma kod spomen ploča vijence položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Udruga iz domovinskog rata s područja Novske , Kutine, Ivanića, Garešnice, Pakraca i Nove Gradiške, izaslanstva gradova Novske, Kutine, Pakraca i općine Okučani, izaslanstva policijskih uprava Sisačko moslavačke i Brodsko-posavske te predstavnici mjesnog odbora Čovac – Vrbovljani.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja generali Josip Lucić , a ministra unutarnjih poslova načelnik PU Brodsko-posavske Ante Zovak s također položili vijence i zapalili svijeće , nakon čega je fra Mario Radman je predvodio molitvu za poginule branitelje.

 

Memorijalu su i ove godine nazočile sestre poginulog Željka Šlata Suzana i Verica dok treća sestra Magdalena zbog bolesti nije mogla nazočiti obilježavnaju pogibije svog brata. Svečanosti je nazočila i sestra poginulog tigra Tugomira Brajkovića Olga Martinko.

Okupljenima su se obratili u ime Udruge specijalne jedinice policije Domovinskog rata „Ris” Darko Josić, načelnik Okučana Aca Vidaković, gradonačelnik Novske Vlado Klasan te izaslanik Ministra hrvatskih branitelja general Josip Lucić.

Memorijal je u svojoj osnovi simboličan način izražavanja pijeteta ali i ponosa članova Udruga specijalne policije iz dom.rata i Udruge hrvatskih branitelja 1. Gardijske brigade na poginule suborce i velike želje u njihovim težnjama za očuvanjem spomena na poginule prijatelje i suborce.

 

I ove je godine u sklopu obilježavanja u domu u Čovcu prikazan dokumentarni film o Specijalnoj jedinici policije “Ris” Kutina u Domovinskom ratu te video projekcija fotografija iz Domovinskog rata.

Related Post