U PETAK NOĆ MUZEJA

1316 0

I ove godine brojni hrvatski muzeji sudjeluju u manifestaciji NOĆ MUZEJA koja unazad nekoliko godina privlači brojne posjetitelje u mnoge muzeje širom zemlje. Podsjetimo, NOĆ MUZEJA kulturna je manifestacija koja se održava u mnogim gradovima diljem Hrvatske, a ove godine po drugi put u Novoj Gradiški – u prostoru bivše Robne kuće u Novoj

Gradiški  (budući je u tijeku obnova zgrade Muzeja). U NOĆI MUZEJA muzeji i njima srodne institucije, organiziraju muzejske sadržaje koji će svojom zanimljivošću, prema vlastitim idejama i mogućnostima (izložbe, radionice, performansi, koncerti i dr.), privući posjetitelje – prije svega one građane koji nisu česti posjetitelji muzeja.

 

Za ovogodišnju Noć muzeja Gradski muzej Nova Gradiška priređuje izložbu MOJ NAKLON, MILOSTIVA …, kojom se po prvi puta novogradiškoj kulturnoj javnosti predstavlja zbirku šešira iz prve polovine 20. stoljeća. Ovi šeširi dio su iznimno vrijedne ostavštine uglednog ljekarnika KARLA PL. DIENEŠA, poznatog novogradiškog ljubitelja umjetnosti i skupljača starina, koju je 1993. Gradskom muzeju Nova Gradiška darovala njegova kćerka MAJA DIENEŠ VUČIĆEVIĆ.

 

Šešir je sve do polovice 20. stoljeća bio neizostavni modni dodatak u građanskom odijevanju te, na neki način, prezentira duh i kulturu življenja prošlog vremena koji će u NOĆI MUZEJA oživjeti i uz nastup Hrvatske pjevačke skupine SLAVČA iz Nove Gradiške koja će, odjevena u građanske kostime s kraja 19. i početka 20. stoljeća, otpjevati nekoliko starogradskih napjeva iz toga doba.

 

U glazbenom dijelu programa, s nekoliko plesnih skladbi, sudjelovat će učenice Osnovne glazbene škole Učilišta Relković: DOROTEA BIGOVIĆ i LAURA BUŠIĆ, 5.razred Odjela gitara i njihova učiteljica MARINA KAREŠIN. Kao dio programa organizirana je i likovna radionica : učenici Gimnazije kreirat će šešire i slikati inspirirani motivima šešira, a izabrani radovi bit će izloženi u postavu izložbe.

 

Posjetitelji manifestacije NOĆ MUZEJA zamoljeni su da dođu sa šeširima, a za one bez šešira kitničarska radionica izradila je šešira za posudbu – cilj je da svi sudionici i posjetitelji nose šešire!

 

U sklopu manifestacije održat će se izbor naj-ŠEŠIRA (posjetitelja) te su osigurane vrijedne nagrade:

1. Posjet Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu (prijevoz i ulaznice za dvije osobe) – Turistička zajednica Grada Nove Gradiške.

2. Dvije polugodišnje karte (pretplata) za kazališne predstave – POU Nova Gradiška.

3. Šešir iznenađenja!

 

Voditeljica projekta je MARIJA KARLOVČAN-SUBIĆ, viša kustosica kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Related Post

„54. BRODSKO KOLO“

Autor - 28/04/2018 0
SLAVONSKI BROD – I ove godine se u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji održavaju programi najstarije smotre folklora BRODSKO KOLO…