U POVODU DANA NEOVISNOSTI REPUBLIKE POLJSKE

726 0

NOVA GRADIŠKA, 24. studeni 2014. – Predstavnici poljske nacionalne manjine grada Zagreba Dan neovisnosti Republike Poljske svečano su obilježili 22. studenoga u Novoj Gradiški programom koji je izveo Folklorni ansambl iz Poljske.

 

Na početku programa predstavnica poljske nacionalne manjine grada Zagreba Walentyna Lončarić, pozdravila je prisutne na poljskom i hrvatskom jeziku, te zahvalila Poljacima koji su iz drugih gradova došli na ovu svečanost. Goste iz Poljske pozdravio je gradonačelnik Grada Nova Gradiška gosp. Željko Bigović, a svim okupljenim se na poljskom jeziku obratio poljski konzul u RH gosp. Janousz Tatera.

 

Bogat kulturno-umjetnički program izveli su članovi poljskog folklornog ansambla „Uherzacy“ u kojem su plesom i pjesmom oduševili publiku, te prezentirali poljsku kulturnu i tradicijsku baštinu. U prvom dijelu izveli su dvorske plesove varšavskoga vojvodstva, a potom narodne plesove i pjesme iz različitih krajeva Poljske. Na ponos svojoj domovini nastupili su mladi članovi Ansambla, uglavnom učenici koji su se predstavili kao dostojnim čuvarima tradicijskih kulturnih vrijednosti svoje domovine.

 

Domaćin ovom hvale vrijednom kulturnom događaju bilo je Pučko otvoreno Učilište „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška.

Related Post