U Štivici je u 105. godini umro Nikola Radelić

2167 0

U Štivici je u 105-oj godini života umro najstariji vatrogasac u Hrvatskoj, Nikola Radelić. U DVD-u Štivica proveo je gotovo 80 godina. – Uvijek sam radio u poljoprivredi i bio zadovoljan, nisam nikada pušio, a samo ponekad sam malo popio

s prijateljima. Uvijek sam pio puno mlijeka – kazao je Nikola obilježavajući stoti rođendan smatrajući to receptom za dugi život. U proljeće 2004. godine prvi puta je u životu obolio. Iako se radilo o upali pluća, Nikola će reći da se radilo o gripi, te da je bolest brzo prebolio bez pomoći lijekova.

 

Iako su godine učinile svoje, a tijelo oslabilo, Nikola je precizno pričao o svom dugom životu, koji nije bio nimalo lak. Sjećao se tako vremena kada je s dva brata obrađivao 28 jutara zemlje i kada su imali dvije staje sa više od stotinu krava i konja. Po njegovom mišljenju za seljaka je uvijek bilo teško, ali ipak nešto bolje za Stare Jugoslavije kada je seljak mogao imati zemlje koliko hoće. Sjećao se vremena poslije 2. svjetskog rata, komunističke obveze i vremena kada su se seljacima meli tavani. Dobro se sjećao i posljednja dva rata i smatrao da je da je seljaku najteže bilo za vrijeme ratova jer je podnosio najveći teret.

– Seljak se uvijek dobro borio za Hrvatsku, a poslije rata malo dobivao. Sjećam se prosvjeda u Štivici u Radićevo vrijeme. I sada je seljaku teško. Treba oživjeti poljoprivredu jer stoji zapuštena i bogata zemlja. Treba puno i raditi – prisjećao se Nikola događaja iz davne prošlosti. Sjetio se i događaja kada je kao đak nacrtao hrvatski grb i zato šibom dobio 10 puta po turu.

U rujnu 2007. godine slavili su Štivičani, posebno obitelj Radelić, čiji je Dido, kako su ga od milja zvali, slavio rijetke jubileje. Imao je 100 godina, bio vitalan, zdrav i sjećao se pojedinosti iz dugog i nimalo lakog života. Dida Mika, mještani i njegovi vatrogasci iz DVD-a Štivica, savili su njegov stoti rođendan i 80 godina njegovog vatrogastva. Bio je to razlog da dođu predstavnici dvadesetak dobrovoljnih vatrogasnih društva i obilježe jubilej najstarijeg vatrogasca u Hrvatskoj.

Posljednji ispraćaj Nikole Radelića, dida Mike, kako su ga svi zvali, bit će danas (PETAK), na štivičkom groblju u 18.00 sati, a iza toga bit će misa zadušnica u štivičkoj župnoj crkvi. Uz obitelj, rodbinu i prijatelje, na ispraćaju se očekuju predstavnici većeg broja vatrogasnih društava s područja naše i susjednih županija.

 

Related Post

„Uskrs po štivički“

Autor - 19/04/2017 0
Autor Višnja Mikić ŠTIVICA – Nakon što su se dvije godine za redom mještanima predstavili igrokazom „Božić po štivički“, štivička…