U VOĆINU TRIDESETAK TISUĆA HODOČASNIKA – Među njima su bili vjernici iz gotovo svih župa novogradiškog kraja

658 0

VOĆIN 22. KOLOVOZ 2011. – U nedjelu, 21. kolovoza, u Voćinu, marijanskom svetištu naše Požeške biskupije održano je središnje slavlje Godine Gospe voćinske, koja se odvijala pod geslom “Evo ti majke”. Euharistijsko slavlje, na kojem se okupilo tridesetak tisuća hodočasnika, među kojima je bio i velik broj pješaka, predslavio je

kardinal i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, u koncelebraciji s domaćim biskupom Antunom Škvorčević, đakovačko-osječkim nadbiskupom i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marinom Srakićem, riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem, beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom Ivanom Penzeš, pečuškim biskupom Györgyiem Udvardi, vojnim ordinarijem Jurajom Jezerincem, porečkim i pulskim biskupom Ivanom Milovanom, gospićko senjskim biskupom Milom Bogovićem, varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem, pomoćnim đakovačko-osječkim biskupom Đurom Hranićem, zatim delegatima srijemskog, dubrovačkog i mostarsko-duvanjskog biskupa te slavonskog episkopa Save Jurića.

U doista svečanom ozračju, sve nazočne pozdravio je domaći biskup Škvorčević. Pozdravljajući kardinala Puljića, rekao je kako mlada Požeška biskupija živi i raste iz Isusove žrtve na križu i s njom sjedinjenih brojnih mučenika: od voćinskog župnika Josipa Martinca i drugih stradalnika, posebno voćinskih žrtava koje su ubijene u strašnoj noći u kojoj je srušena i Gospina crkva , do mnogih koji su u drugim dijelovima Biskupije položili živote za slobodu Crkve i domovine, za naše dostojanstvo.

„Među svjedocima vjere s područja naše Biskupije, istaknuto mjesto ima i službenica Božja s. Jula Ivanišević, iz Godinjaka, iz župe Staro Petrovo Selo, koja je, uz još četiri Drinske mučenice podnijela mučeništvo u Vašoj Nadbiskupiji. Njezino proglašenje blaženom, 24. rujna ove godine u Sarajevu, bit će počast svima – pa i voćinskim – žrtvama u našoj Biskupiji. Vaš dolazak u Voćin svjedoči snažnu i duboku duhovnu povezanost Crkve u Hrvatskom narodu, upravo po žrtvi njezinih sinova i kćeri“, rekao je biskup Škvorčević pri pozdravu kardinalu Puljiću.

Po svom državnom tajniku, kardinalu Tarcisiju Bertoneu, Sveti Otac je za ovu prigodu uputio Poruku i udijelio svoj posebni apostolski blagoslov, rekao je biskup Škvorčević, a Josip Devčić, predsjednik Odbora za izgradnju voćinskog svetišta, potom je pročitao poruku.

Nakon euharistijskog slavlja, službom svjetla i hvala, hodočasnici su iskazali odanost Isusovoj Majci, prisutnoj u Svetištu po povijesnoj slici Gospe Voćinske, koja je potom u procesiji nošena središtem Voćina te postavljena u novoizgrađeno svetište. Hodočasnici su nakon toga prvi puta Majci od utočišta iskazali svoje poštovanje i odanost, obilazeći oko njezina lika u svetištu crkve koja je tako predana u ruke hodočasnika.

kardinal Puljić

 

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 18/12/2013 0
Na poziv biskupa Antuna Škvorčevića, u nedjelju, 17. studenoga ove godine u svim župama Požeške biskupije organizirano je skupljanje novčanih…