USUSRET USKRSU

823 0

NOVA GRADIŠKA, 21. ožujak 2013. – U srijedu, 20. ožujka požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je prognaničko naselje Kovačevac kod Nove Gradiške i s prognanicima – stanarima naselja, slavio svetu misu,

kako redovito čini pred božićne i uskrsne blagdane. U pozdravnim riječima biskup je naglasio kako je želio prije Uskrsa opet koji trenutak biti s prognanicima, zajedno s njima razmišljati o životu u Božjem svjetlu, kako bismo se kroz pokajanje i pročišćenu vjeru još više približili Bogu. Rekao je da nam ovih dana u tome pomaže novi papa Franjo, koji svojom neposrednošću i jednostavnošću svjedoči da se u današnjem svijetu upravo svojom malenošću može biti ukorijenjen u Boga, ispunjen mirom i svjetlom.

U homiliji podsjetio je na primjer trojice hrabrih židovskih mladića, prikazanih u dnevnom biblijskom čitanju iz knjige proroka Danijela, koji se ni u užarenoj peći ne odriču svoje vjere u jedinoga, živoga i pravoga Boga, koji je tijekom otačke povijesti posvjedočio da je „Bog za nas“. Kazao je da im vatra nije mogla nauditi jer su bili posvema Božji, da su s njime bili jači od vatre i od smrti. Biskup je podsjetio prognanike kako su i oni, dolaskom u ovo naselje, „bačeni u određenu vatru“ i da se često pitaju čiji su. Tim više što trenutačno u Hrvatskoj na političkoj, gospodarskoj i drugim razinama vladaju odnosi u kojima kao da nema mjesta za male ljude. Istaknuo je da nas Isus u današnjem evanđelju uvjerava kako naš konačni i vječni identitet ne određuje ni politička, ni gospodarska ni ikoja druga razina nego odnos prema njegovoj osobi. Jedino sjedinjeni u vjeri s njime koji je pobijedio smrt, znamo kako ćemo završiti. On je prošao kroz muku i smrt, svojevrsnu vatru našeg postojanja da mi u njoj ne izgorimo. Njegova vjernost Ocu i posvemašnja ljubav za nas brana su da nas vatra smrti ne može progutati, nego da postanemo dionici njegove pobjede nad smrću, kazao je biskup. Potaknuo je prognanike da se ne zaborave svakodnevno u molitvi podsjećati tko su zaslugom Isusove muke i smrti.

 

Nakon popričesne biskup je predvodio Molitvu za dar vjere u skladu s Godinom vjere. Ravnatelj biskupijskog Caritasa Goran Lukić je nakon slavlja uručio novčanu pomoć Požeške biskupije za 37 prognaničkih obitelji te 16 socijalno ugroženih obitelji nastanjenih u naselju.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić


Related Post

BLAGDAN SVETE OBITELJI

Autor - 30/12/2013 0
Na blagdan Svete Obitelji, 29. prosinca u župnoj crkvi sv. Josipa u Vrbju požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko…

GOSPINO POLJE

Autor - 15/10/2014 0
Na Gospinom polju iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, nedjeljom se slave svete mise do kraja listopada. Na mise dolaze…