UDRUGA TROBOJNICA TKANICA: Izložba ručnih radova, kolača, slatke i kisele zimnice

1075 0

Autor Franjo Samardžić

DRAGALIĆ, 16. listopada 2018. – Udruga Trobojnica-tkanica sinoć je u Vatrogasnom domu u Dragaliću obilježila Svjetski dan seoske žene. Članice udruge izložile su ručne radove, domaće proizvode od voća i povrća i stare sorte jabuka. Bilo je tu i obilje pravih slavonskih kolača, ali i ručnih radova koje su članice udruge naslijedile od svojih mama i baka. Što se tiče izloženih proizvoda radi se prepoznatljivim proizvodima tzv. slatkoj, slanoj i kiseloj zimnici. Predsjednica Đurđica Peterlik naglašava kako je tu izloženo kulinarstvo povezano s ljubavlju prema onome kome se kuha i prema samom kuhanju.

Udruga Trobojnica-tkanica svake godine iskoristi obilježavanje Svjetskog dana seoske žene kao priliku da članice pokažu što su radile tijekom godine.

Ove godine obilježavanje Svjetskog dana seoske žene iskoristila je kao prigodu da Zagonetačkom klubu Dragalić uruči donaciju od 45 knjiga koje će se naći u fundusu buduće knjižnice koju će u Dragaliću osniva Zagonetački klub. Knjige su uručene predsjedniku Zagonetačkog kluba Vjeki Hudolinu.

-Ručni radovi su djelo naših članica, a ima i dosta radova koje su naslijedile i koje s ljubavlju čuvaju. Ima i drugih predmeta kao što su zanimljivi stari tanjuri koji nisu više u upotrebi i posebno lijepi, ali imaju svoju ljepotu i draž jer svjedoče o vremenu klada su bili u upotrebi.

Ove godine nismo u nekom prevelikom poslu jer se velik dio članica putem Crvenog križa i Općine Dragalić zaposlio u projektu „Zaželi“ tako da su manje aktivne u aktivnostima koje organiziramo. Od starijih koji su nam korisnici prikupljasmo znanja i vještine koje imaju. Želimo ih prenijeti na mlađe. Starije žene, bakice, nam na neki način signaliziraju da bi bilo dobro pokrenuti inicijativu i sačuvali dio tradicije na način da možda prikupimo stare predmete i jednog dana imamo nekakav mali muzejić, nekakve vitrine u kojima bi se izložili predmeti iz prošlosti sela – kazala je Đurđica Peterlik.

Related Post