UDRUGA VINOGRADARA I VOĆARA „SV. VINKO“

693 0

STARO PETROVO SELO, 20. travnja 2013. – U petak je održana redovna izvještajna skupština Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“. Nazočne je pozdravio predsjednik, Vladimir Plavac, a skupština je počela

minutom šutnje za preminulog člana udruge, Alojza Pehala.

 

Uslijedila su kratka, stručna i korisna predavanja. Prvo, Vesne Alasić, više stručne savjetnice za ratarstvo u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi, odnosilo se na aktualnosti i novosti koje moraju znati vinogradari i voćari: o obuci za upotrebu sredstava za prskanje, o obuci voditelja ispitnih stanica, o vođenju evidencije o zaštiti vinograda i voćnjaka, s naglaskom na zaštitu prirode i okoliša te obvezu zbrinjavanja ambalažnog otpada. Upoznala ih je s Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

 

Članovima Udruge i gostima obratila se zatim Romi Suk Barić, stručni suradnik prodaje i primjene u „Chromos Agru d.d.“ proizvodnje sredstava za zaštitu bilja. Suk Barić je i tajnica Udruge vinogradara i voćara u Orahovici.

O najčešćim bolestima vinove loze: crnoj pjegavosti, plamenjači, pepelnici, sivoj truleži te o zaštiti vinograda i voćnjaka i o primjeni zaštitnih sredstava , govorio je Martin Androšević, iz tvrtke „BASF“.

Poslije predavanja, predsjednik staropetrovoselske udruge, Plavac, podnio je izvješće o radu u protekloj godini, iz kojeg su vidljive aktivnosti i osposobljavanje vinogradara i voćara, kroz stručne ekskurzije, predavanja, radionice, ali nisu izostali ni obilježavanje dana zaštitnika udruge, sv Vinka te tradicionalna „Martinjska zabava“. Prihvaćen je i plan rada za ovu godinu, a onda su skup pozdravili predsjednik Udruge vinogradara i voćara iz Oriovca, Prpić te tajnik udruge iz Cernika, Vitomir Žakić i upoznali s aktualnostima svojih udruga, posebno cerničke, u kojoj će, prema riječima Žakića, već 27. travnja biti organiziran program osposobljavanja rukovanja motornom pilom i za članove udruga vinogradara i voćara. Krajem svibnja bit će ocjenjivanje vina i novi sadržaji u organizaciji udruge, početkom lipnja.

 

Uz članove Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ Staro Petrovo Selo i goste iz Oriovca i Cernika, izvještajnoj skupštini nazočili su načelnik staropetrovoselske općine, Željko Kočijašević i predsjednik Općinskog vijeća, Stanko Mikić.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

OPĆINA STARO PETROVO SELO

Autor - 30/12/2012 0
Godina 2012. je bila godina teške krize u našoj državi, Europi i svijetu. Spletom okolnosti i naporima koje smo ulagali…

ROCKERI DOŠLI NA SVOJE

Autor - 30/07/2013 0
Starci, selo iznad Starog Petrovog Sela, nekad puno stanovnika danas, danas broji tek nekoliko žitelja. Jedna starija baka i nekolicina…