Udruga vinogradara i voćara Cernik  poziva na razmjenu sjemenja starih sorti povrća i plemki starih sorti voća

1999 0

Cernik – Kako smo vas već obavijestili, Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Žakić-commerce, pripremaju  Razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica pod nazivom Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2018“.

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10 sati. U dvanaest sati predviđena je tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti“ na kojoj će, među ostalima, sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola. 

Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama. 

Pozivamo i vas, predstavnike medija, da nam pomognete u promociji ove hvalevrijedne manifestacije na kojoj će se po prvi puta na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske.

Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima.

Nastavak akcije planiramo u listopadu kada ćemo uz manifestaciji Dan cerničkog portugisca organizirati i  izložbu i determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica.

sa manifestacije i praćenje važnijih akcija tijekom godine, o čemu ćemo vas  izvješćivati.  

Podatke iz ove informacije možete koristiti već ovih dana kao najavu događaja. Vijesti o pripremama možete pratiti i na facebook grupi Sačuvajmo stare sorte jabuka i fb-stranici Udruga vinogradara i voćara Cernik.

Za podrobnije informacije možete nazvati 098 183 1485 (Živković) i 099 6563837 (Hudolin) (Foto Agroklub)

Radujemo se vašem dolasku.

Related Post