Svečanom sjednicom Stožera civilne zaštite BPŽ obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

1362 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod. 1. ožujka 2018. U prigodi obilježavanja 1.ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite, danas je u Velikoj vijećnici održana svečana sjednica Županijskog stožera civilne zaštite. Uz članove Stožera, današnjoj sjednici nazočio je i Dubravko Krušarovski iz osječke podružnice Hrvatskog centra za razminiranje koji je održao kraću prezentaciju s temom protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

 Riječi dobrodošlice okupljenima je uputio načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković koji je između ostalog rekao: „Uloga civilne zaštite je koordinirati i povezati sve relevantne društvene subjekte u pripremi, ublažavanju i otklanjanju posljedica velikih nesreća i katastrofa, a njena najplemenitija svrha je spašavanje ljudskih života.. No, da bi pružena pomoć bila učinkovita i racionalna, ona mora biti organizirana i usklađena s vrstom i razmjerima nepogode, kao i s realnim potrebama stradalog područja. Stoga je poželjno i potrebno neprestano obnavljati i razvijati postojeće resurse i potencijale. Samo kroz temeljitu informiranost, tehničku podršku i u korak s novim znanjima, bit ćemo u mogućnosti i pravovremeno reagirati.- rekao je Bošnjaković na današnjem sastanku.

Ujedno je najavio i skoru posjetu odnosno obilazak svih sudionika sustava Civine zaštite koji su zastupljeni u Stožeru civilne zaštite BPŽ prema rasporedu koji će naknadno biti dogovoren, a sve sa svrhom ostvarivanja kvalitetnije komunikacije i cjelovitog sagledavanja potreba –odr resursa, opreme do ljudstva.

 Okupljene je pozdravio i župan Danijel Marušić koji je istaknuo kako je u ovom trenutku sustav Civilne zaštite Brodsko-posavske županije zadovoljavajući no da uvijek ima mjesta za poboljšanja. Svjedoci smo goleme uloge sustava Civilne zaštite u vrijeme velikih katastrofa pa i sada u zimskim mjesecima na onim mjestima gdje je potreban i dodatni angažman.Činjenica da se kroz Brodsko-posavsku županiju odvija veliki tranzit te kako na svom području imamo gospodarskih subjekata koji mogu dovesti do potencijalne ugrozbe, nameće se i potreba kvalitetne organizacije  temeljem zakonskih propisa i odredbi, a sve s ciljem stvaranja veće sigurnosti i dobrobiti naših  građana.

Kao veliki stradalnik rata na području Brodsko-posavske županije ostao je velik broj minsko sumnjivih područja što je otežavalo razvoj gospodarstva i poljoprivrede, stoga smo u suradnji s HCR-om aktivno radili na razminiranju takvih područja, o čemu svjedoče i rezultati prikazani u današnjoj prezentaciji. Tako se iz prezentacije moglo saznati nakon obavljenih općih izvida i revizije utvrđeno 37,8 km2 minsko sumnjivih područja. Ukupno je od 1998. godine do danas razminirano 25,3 km2 minsko sumnjivih područja kroz 144 projekta razminiranja.

Kako je najavio Krušarovski, do travnja ove godine područje cijele županije trebalo bi biti očišćeno od mina kroz 2 projekta koje provodi HCR i to:

  1. Područje Priporac, sjeveroistočno od Širinaca, P = 140 667,00 m2
  2. Područje G.J. Južni Psunj između Ivanovca i Širinaca, P = 92 310,00 m2

U sklopu današnje svečanosti članovima Stožera uručene su potvrde o završenom Programu osposobljavanja stožera CZ-a jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Related Post