SPORNO SIKEREVAČKO VODOCRPILIŠTE : VLAOVIĆ: Plenkoviću donesi odluku! Građani imaju prvo na svoju vodu!

1500 0

ZAGREB, 1. Ožujak 2018. – Narodni zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Vlaović zatražio je stanku kako bi upozorio na problem vodoopskrbe u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko srijemskoj županiji.

„Voda znači život. Bez vode nema ostanka ljudi, bez vode nema niti razvoja gospodarstva. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju imali smo priliku osigurati dostupnu vodu za građane i gospodarstvo. Hrvatska je to propustila i odgodila izgradnju vodoopskrbnog sustava. Nije završeno niti ono što je pokrenuto, a još veći problem je nejednako investiranje u svim dijelovima Hrvatske. Najveći problem je u Slavoniji. Istočni regionalni vodovod Sikirevci koji je trebao osiguravati vodu za Brodsko-posavsku, Vukovarsko –srijemsku i dio Osječko-baranjske županije još uvijek nije dovršen. Investirano je 676 mil. kn. Vodovod Vinkovci je bio brži i efikasniji, možda i HDZ te županije jači pa su Vinkovci i Županja spojeni na izvorište Sikirevci, ali ne Privlaka i Komletinci koji imaju veliki udio arsena u vodi. Grad Slavonski Brod nije spojen na izvorište Sikirevci, nedostaje 160 m cijevi i jedna trafostanica:

  • je li kriv gradonačelnik jer ne pripada vladajućoj političkoj opciji?
  • je li kriv Vodovod Slavonski Brod ?
  • je li krivo 1752.500 građana koji trebaju pitku vodu ?

Krivi su neki drugi.

Zakon o vodama treba provoditi i izgrađene vodne građevine prenijeti u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili isporučitelja vode s tog područja, još uvijek su one vlasništvo Hrvatskih voda, a vodu prema dijelu Slavonskog Broda isporučuje vodovod Vinkovci i fakturira po cijeni 1,15 kn, proizvodna cijena je 0,6-0,7 kn/m3. Kako je moguće da netko iz druge županije isporučuje vodu Brođanima s vodocrpilišta Sikirevci koje pripada Brodsko-posavskoj županiji po višoj cijeni? Plaćaju li ikakvu naknadu za zahvaćene količine vode? Koliko znam NE! To je isto kao kad bi građani Slavonskog Broda tražili da dobiju naknadu rudne rente za naftu koja se crpi u Đeletovcima, nemaju zakonsko pravo na to. Slijedom toga zakonsko pravo nemaju niti Vodovod Vinkovci niti Hrvatske vode ne provoditi hrvatske zakone.

Tražim od premijera Plenkovića da okonča ovu priču koja traje već desetak godina samo zato jer se ne mogu dogovoriti čelnici Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije o tomu tko je jači i tko će upravljati sustavom vodoopskrbe, trpe građani.

Na dijelu izgrađene mreže priključenost nije velika jer građani si to ne mogu ekonomski priuštiti.

Tražim da projekt Istočnog vodovoda bude strateški projekt Republike Hrvatske i „Projekta Slavonija“, ako su s liste strateških firmi skinuti Đuro Đaković i Luka Vukovar neka barem voda, potrebna svim građanima, bude strateški interes.

Opet se bavimo poviješću i pozdravima, a zanemarujemo građane. Ukoliko ne riješite pitanje pitke vode u Slavoniji nećete se imati s kim pozdravljati jer bez vode na tom području neće biti života. Slavonskom Brodu prijeti opasnost da u ljeto 2018. ostane bez dovoljnih količina pitke vode jer imaju velike gubite u mreži i nisu spojeni na vodocrpilište Sikirevci.

Za takvo stanje najviše su krivi oni koji imaju mogućnost riješiti problem upravljanja, to ne čine, a građani trpe.

Najavljen je referendum o vodoopskrbi, a ako se ne riješi to pitanje možda je sljedeći o ostavi ove Vlade!“ tim riječima zaključio je Vlaović svoje izlaganje o problematici upravljanja izvorištima i opskrbom pitkom vodom u Brodsko-posavskoj županiji.

Related Post

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Autor - 18/02/2014 0
Pozdravljam jedinstvo koje je bilo u županijskoj Skupštini bez obzira što je bilo komentara tko je bio prvi i kad…