UMJETNOST U RALJAMA SIROMAŠTVA

1936 0

Nažalost, 40 godina kasnije, u Novoj Gradiški nema, politički rečeno, privrednog subjekta koji može izgraditi hotel u koji će se ići jesti janjetina, ići u striptiz bar ili voditi ljubavnice.

 

NOVA GRADIŠKA, 3. srpanj 2012. – Naklon što smo u travnju ove godine pisali o krađi biste sa grobnice na pravoslavnom groblju i problemu krađa željeza i plemenitijih metala, koji nakon devastacije objekata, u ovom slučaju i umjetničkih djela, završavaju kao sekundarna sirovina, dobili smo obavijest od Ognjena Marijanovića o nestanku skulpture kupačice sa fontane ispred Hotela Slaven.

 

Kada je točno ukradena, Ognjen ne zna, a vjerojatno ni nitko drugi osim kradljivaca. Pretpostavlja da je od krađe prošlo nekoliko mjeseci. Radi se o prostoru, koji je već dijelom devastiran i ne koristi se budući da hotel, sada u vlasništvu vinkovačkog SON-UGO-COR-a, već nekoliko godina ne radi. Skulpturu iz takvog prostora nije bilo teško ukrasti.

„Snalažljivi lopovi“ su, podsjetimo, neprimijećeni uspjeli skinuti bakrene oluke s crkve u Gornjim Bogićevcima, a prošle godine i Okučanima demontirati i odvesti 200 metara željezničkog kolosijeka u vlasništvu Stjepana Berića, za što su bile potrebne dizalice i dva dana lopovluka.

 

Bilo kako bilo, ispred hotela Slaven, nestalo je umjetničko djelo, pretpostavlja se akademskog slikara Vinka Fabrisa. Podatak nismo uspjeli potvrditi. Kipar Vinko Fabris poznat je, naime, po temama vezanim za ženski akt, a radio je za života brojne vrtne skulpture i fontane.

 

Izgradnja hotela Slaven uz autocestu kod Nove Gradiške završena je 1970. godine. Njegovi graditelji, Ugostiteljsko poduzeće Vinogorje, otvaraju ga, zajedno s uređenim okolišem i izgrađenom fontanom, 21. kolovoza 1970. godine.

 

Nažalost, 40 godina kasnije, u Novoj Gradiški nema, politički rečeno, privrednog subjekta koji može izgraditi hotel u koji će se ići jesti janjetina, ići u striptiz bar ili voditi ljubavnice. Pa stoga, koga briga za skulpture i umjetnost u vremenu kada preživljavamo od krađe umjetničkih djela kao sekundarnih sirovina.

Foto: Ognjen Marijanović

Related Post

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO 2015.

Autor - 06/07/2015 0
Jubilarni 20. puta za redom tradicionalna i najveća novogradiška manifestacija ugostiti će poznate glazbenike na glavnom novogradiškom trgu. Ove godine…

IZLOŽBA

Autor - 21/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 21. travnja 2012. – Novogradiščani koji namjeravaju ovoga ljeta na Olimpijske igre u London trebali bi se u…