UNDERWORLD – RISE OF THE LYCANS part I.

1060 0

Demokracija, popularna riječ. Društveno uređenje, ideologija, riječ ili mrtvo slovo na papiru.

Slovo, znak od čije se množine sastoji riječ, pisani oblik komunikacije.

Komunikacija, nefizička međuljudska povezanost. Povezanost zajednice, komune, društva, jednakosti…

Jednakost, riječ koja opisuje stanje među društvom,

vrstom, jedinkama istih prava i rangiranje prema zaslugama. (1) 

Zasluga, vrijednost individue po djelima, uzrocima i posljedicama. Vrijednost akcije i reakcije neposredništvom ili posredništvom okoline… sijanje i žetva.. ili samo, NIŠTA!

Da li zasluga ima uopće vrijednost i kakvog je ona tipa?

Pozitivistički gledano zasluge se stječu u poštenom i pozitivnom okruženju gdje je individua jednaka među jednakima. – Ovo „jednakima“ neka ne buni… ne mislim na komunizam kao takav, svima poznat, mrzak ili blizak… no o tome neki drugi put. Nego u socijaldemokratskom ozračju, vladavini prava ili vrijednost tipa stjecanja zasluga u sistemu nejednakim za sve ili bar ne za one koji zaslužuju po vrijednostima prethodno navedenima. Naime, u sistemu poput ovog, državnog ili lokalnog, kako hoćete… malograđanskog poput ovog u kojemu se nalazimo mjesta ima samo za „odabrane“. The chosen one! Zvuči kao riječ iz nekog SF filma, zar ne? Ne, to je realnost. Ako to do sada niste uočili, malo se okrenite, ne morate 360 stupnjeva, možete samo 90 tj., samo pogledajte sa strane i uvidjet ćete da se sve svodi na to. Odabrana društva i klanove. Samo još nemaju tajna sastajanja i orgijanja pod maskama tipa „Eyes wide shut“ (Oči širom zatvorene u nas).

Mora li se imati zasluga i koja to? Kakvog tipa? Sigurno ne iz rečenice (1).

Da li su izumrli pravični ljudski ideali, poštenje,ravnopravnost, istinoljublje ili barem želja za istinom? Je li to sve iščezlo među ljudima. Gledajući film „Vuk“ pišući ovaj vrhunski literarni uradak, sjetih se one – „Čovjek je čovjeku vuk“. Da, Vuk… ali ne postanu svi vukovi od rođenja. Ustvari, većina. Nego, rode se kao janjad nevino mekčeći okolini, meki na izgled i dodir. Ali tada se pojavi neki vuk koji učini grijeh pretvarajući umiljato janje u takvo nešto kao što je on. Jedinku takve vrste.

Tada se nalazimo u pravoj „urbanoj“ džungli, i to ne zbog prometa i tehnologije, u kojoj su kao u zoološkom vrtu kavez zakon, ljudska imaginarna dobrota i licemjerno stremljenje dobroti. A sve je to fikcija.

Kao što znamo, vukovi se nalaze u čoporima, a samo jedan je naravno alfa mužjak. Sjetih se serijala filmova iz horor/sf žanra „Underworld“ kojemu je tema „drevni“ rat između likana (vukodlaka) i vampira – dvije suprostavljene strane potekle od dva brata. Vampiri su elitisti, bogati i čistokrvni, dekadentni, a istodobno tradicionalni… kao  vlast. A likani, odnosno vukodlaci su skriveniji, militantniji, slični gerili… kao opozicija.

Svaka strana ima svoje klanove, a svojim ugrizima regrutiraju nove pripadnike. Svojevrsni kontinuum, kao istočni grijeh, zbog kojega smo svi također u grijehu… tako je ovdje jednog brata ugrizao da pogodite, vuk, a drugog naravno šišmiš. No, to spominjem tek ilustracije radi. He,he Međutim, što se dogodi kada se iz klana neki član odvoji u samostalnu frakciju… ili ne daj Bože pođe pravičnim nezavisnim putem, protiveći se međusobnom ratovanju i načinu življenja obaju klanova. Tada postane automatski neprijatelj. Ili bude takav ili se „slučajno“ izrodi hibrid oba klana kojega svi hoće imati i iskoristiti ili biva ugrižen, pa individua postane jedinka kao i oni te se tada okrene protiv njih.

… ukratko, ako ste hibrid onda Vas ganjaju ali i trebaju. Ako ste ništa,… tada ste samo plijen.

Vampiri, oni uglavnom sišu krv i imaju jaču organizaciju, ali uglavnom sišu i često ispiju svu krv tako da ista životna tekućina više ne teče tijelom čovjeka,… „ptice raširenih krila“. Možda bi, ako bi imala krvi u sebi, sisali i bananu… sve da utaže žeđ.

Dakako, to je samo film… i to HOROR.

Slušam, osluškujem u svom demokratskom okruženju, spominje se autokracija… Prije da je duoautokracija (termin zaštićen).

Ona vlada i našim mladim gradom, ali gotičke atmosfere, punim vukodlaka, vampira i raznih vigilanata…

Tako, u svijetu tame, underworldu… ratuju dva klana.

Pred nama je još jedna povijesna bitka, čuvajte se.

Related Post