“Utočišta”, kiparska izložba Miroslava Župančića-Župa u Gradskom muzeju

2201 0

Autor Franjo Samardžić

Izložba je otvorena u narednih mjesec dana i svakako treba doći i vidjeti 30-tak radova ovog osebujnog umjetnika.

NOVA GRADIŠKA, 17. kolovoza 2018. – U organizaciji novogradiškog Gradskog muzeja nova Gradiška sinoć se Novogradiščanima, 45 godina nakon prve samostalne izložbe u Novoj Gradiški, predstavio kipar Miroslav Župančić. Izložba je sastavni dio bogatih sadržaja Novogradiškog glazbenog ljeta.

Predstavio ga je autor izložbe Miroslav Pišonić, kustos Galerije Gradskog muzeja Nova Gradiška, koji je uz autora pripremio postav izložbe na kojoj je tridesetak Župančićevih radova koji potvrđuju osebujnost ovog umjetnika.

Župančić se kiparstvom počeo baviti 70-tih godina prošlog stoljeća, s kiparskim materijalom druži se zadnjih 50. godina. Svi materijali, drvo, kamen, staklo, cigla, metal- koji su završavali u njegovim rukama imaju zajednički nazivnik kojega definira kiparstvo –nastalo oduzimanjem materijala. Spomenutoj zajedničkoj crti korištenih materijala pribrajam figuraciju koja je prisutna u svim njegovim dosadašnjim ciklusima. Kada je počeo stvarati Župančić se izražavao u duhu naive, ali u kasnijim fazama prepoznajemo onu jaku ljudsku želju i težnju za traganjem vlastitog rukopisa, svoje individualnosti. Njegova ustrajnost progovara nam među ostalim kroz motiv ženskog akta, animalne motive, sakralne, potom motive jedara, knjiga. Svi motivi koje je Župančić započeo oslobađati iz čvrstog materijala pa im se nanovo vraćao, utočišta su. Traganje za njima, vrludanja i ponovna vraćanja možda su pokazatelj čovjekova karaktera, nemirnog duha, ali sigurno su dokaz da je Miroslav Župančić putnik koji više voli putovati nego doći do cilja- istaknuo je Pišonić i napisao, među ostalim, u Katalogu koji prati izložbu.

Izložba se može razgledati slijedećih mjesec dana. Uz Miroslava Pišonića domaćin je bila i dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, a na otvorenju je bila i dr. Ljepša Rakas-Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.

O Miroslavu Župančiću ukratko

Rođen je 1949. godine u Zenici, a nedugo nakon rođenja dolazi s obitelji u Slavoniju gdje provodi dio djetinjstva. Zbog očeva posla obitelj je često mijenjala mjesto boravka. I upravo je ta nestalnost obilježje i Župančićeva života i rada, dinamičnost svojstvena vječnim tragačima što Žup zasigurno jest. Od ranog djetinjstva pokazuje talent za likovno izražavanje, imao je i likovne izložbe. Početne korake u korištenju alata, a samim time i u oblikovanju te poštivanju materijala dobio je, ističe od djeda po ocu. U počecima kipari u drvu u maniri naive pod jakim utjecajem Tomislava Petranovića-Rvata. Sve do 1991. godine živi i stvara u Kosovcu i Okučanima iz kojih odlazi kada mu je u ratnom vihoru zapaljen atelje s radovima i ukupnom dokumentacijom. Preselio se u Zagreb gdje je nastavio s umjetničkim radom i približio se modernoj skulpturi. Nakon VRO Bljesak vraća se u Kosovac i u Okučanima pokreće kiparsku koloniju, koja je potrajala 3-4 godine. Ponovno odlazi u Zagreb gdje i danas živi i radi, a iza njega je više od 50 samostalnih izložaba od Dubrovnika, Vinkovaca, Zagreba, Samobora, Novog Marofa, Varaždina, Korčule, Ludbrega,…kao i u inozemstvu- Munchen, Gronau, Rim, Basel, Piran, Sevnica. Osim skulptura galerijskog formata autor je i većeg broja skulptura u javnom prostoru u Bibinju, Crikvenici, Hvaru, Munchenu, Novoj Gradiški, Okučanima, Pakracu, Rimu,Torontu,…Autor je i nekoliko spomeničkih memorijalnih skulptura u Baćin Dolu, Cerniku, Gornjim Bogićevcima, Kosovcu, Opatovcu, Rešetarima. Tijekom godina stvaranja nastalo je oko 3.000 skulptura što potvrđuje Župančićevu izuzetnu marljivost i produktivnost.

Related Post