ČUVARICE NARODNE BAŠTINE

771 0

Sada kao da dolaze nova vremena i necanje ponovo postaje zanimljivo. Uviđa se da je to nešto što je vrijedno i dio naše kulturne baštine koju treba sačuvat – kaže predsjednica Đurđica Filipović

 

DRAGALIĆ, 21. ožujak 2014. – Necanju, staroj tehnici ručnog rada sinoć su se u Vatrogasnom domu obučavale članice Udruge Trobojnica-tkanica. Predsjednica udruge okupila je dvadesetak žena, koje je u osnove necanja, sve rjeđe tehnike ručnog rada, uvela Draženka Zukanović. Učile su kako se pravi mreža vezanjem čvorića oko osnove koja određuje veličinu kockica te stavljanja mreže u okvir i popunjavaju raznim tehnikama. Necanje je tehnika ručnog rada koncem i posebnom iglom, a ovom tehnikom najčešće se rade zavjese i nadstoljnjaci.

-Ovo je prva radionica koju organiziramo ove godine.Članice udruge prvi se puta sreću s necanjem i izradom mreže. Gospođa Draženka Zukanović danas nam prezentira kako se izrađuje nec i uzorak na mreži. Ja sam od njezine mame, gospođe Reze Figurić naučila kako se izrađuje mreža. Necanje je na neki način pomalo zaboravljeno i zanemareno. Moja je svekrva znala radit mrežu i popunjavanje ali se to s vremenom zaboravilo jer se smatralo da to više nije moderno. Sada kao da dolaze nova vremena i necanje ponovo postaje zanimljivo. Uviđa se da je to nešto što je vrijedno i dio naše kulturne baštine koju treba sačuvat. Trudimo se i dalje kao udruga sačuvati staru baštinu, posebno stare tehnike izrade ručnih radova. Bilo bi mi najdraže kada bi se neke učenice iz naše osnovne škole to uspjela savladat. Trudit ćemo se da to tako bude i nastojati pobudit interes kod djevojčica i djevojaka – kaže predsjednica udruge Đurđica Peterlik.

 

Članice udruge „Trobojnica tkanica“ to što rade prezentiraju na sajmovima u Novoj Gradiški i redovito ih se može sresti, pogledati i kupiti njihove radove na Adventu u nešem gradu i Poljoprivredno poduzetničkim idejama.

Đurđica Peterlik ističe dosta velik interes žena za rad u udruzi, što se pokazalo i na ovoj radionici na kojoj se okupilo dvadesetak žena iz Dragalića i drugih mjesta u općini. Za rad koriste prostor Vatrogasnog doma i imaju veliku potporu Općine Dragalić.

Related Post