Uz Dan grada i župe odana počast hrvatskim herojima

1636 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA -Središnji sadržaji uz 269. rođendan grada Nova Gradiška, njegovu zaštitnicu Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije i Dan istoimene novogradiške župe, 8. prosinca, počeli su odavanjem počasti poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Učinjeno je to polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Počast su odali predstavnici: Udruga roditelja, djece i udovica poginulih hrvatskih braitelja, predstavnici HVIDRE na čelu s predsjednikom Pavlom Filipovićem, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa Stjepanom Bošnjakovićem, zamjenikom župana, izaslanstvo Grada Nova Gradiška – predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić, gradonačelnik Vinko Grgić, zamjenici Ivana Trupina i Borislav Vidošić te koordinator za braniteljske udruge grada, umirovljeni natporučnik Vlatko Greiner, vijećnici, pročelnici i djelatnici Gradske uprave, potom počasni gosti iz Wolsberga, ratni zapovjednici -umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik sektora Posavina, zatim ratni zapovjednik 99. brigade Zagreb-Peščenica, umirovljeni pukovnik Ivica Babić, voditelj Ureda za hrvatske branitelje Ispostava Nova Gradiška Željko Klarić, Koordinacija udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ na čelu sa zamjenikom predsjednika, satnikom Damirom Matoševićem, a u izaslanstvu su bili i predstavnici udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška , udruge hrvatskih branitelja policije BPŽ i udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a. U ime Odbora za obilježavanje obljetnica iz domovinskog rata grada NG počast je odao predsjednik, umirovljeni pukovnik Adam Tomičić, potom i ratni zapovjednik 121. brigade NG, umirovljeni brigadir Josip Mikšić, predstavnici Udruge veterana iz domovinskog rata 121. brigade-pukovnije NG na čelu s predsjednikom, umirovljenim poručnikom Antom Kikićem, kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata NG na čelu s predsjednikom Željkom Bura, potom predstavnici MUP-a – načelnik PU BPŽ Antun Valić, načelnik PP Nova Gradiška Marin Marjanović, načelnik PP Okučani Zrinko Kapetanić, načelnik Postaje granične policije Stara Gradiška Miroslav Matić, predstavnici Udruge Specijalne policije “Zebre” na čelu s predsjednikom Darkom Musiov, predstavnici Udruge 3. gardijske brigade “Kune” Ogranak Nova Gradiška na čelu s predsjednikom, umirovljenim časničkim namjesnikom Draženom Rossijem i ratnim zapovjednikom 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune” umirovljenim pukovnikom Marinom Pišonićem, predstavnici gradskih i županijskih institucija i odgojno-obrazovnih ustanova grada NG, predstavnici Pravosuđa, predstavnici JVP Nova Gradiška na čelu sa zapovjednikom Sinišom Makovičićem, kao i predstavnici DVD-a Nova Gradiška i DVD -a Ljupina, predstavnici civilnih udruga grada NG i predstavnici političkih stranaka. Polaganju vijenaca nazočni su, kao i uvijek bili i najmlađi sugrađani -polaznici Dječjeg vrtića Nova Gradiška s odgajateljicama i ravnateljicom.

Na minutu šutnje pozvao je Marko Derežanin, koji je i vodio protokol, a riječi molitve vlč. Ivan Štivičić, župnik župe Kraljice svete Krunice.

Dostojanstvenom ozračju doprinijeli su, kao i uvijek, članovi Gradske glazbe Nova Gradiška na čelu s kapelnikom Goranom Franićem.

Euharistijsko slavlje uz Dan župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

U novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije euharistijsko slavlje predslavio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Prije misnog slavlja pozdrav dobrodošlice uputio je u ime svećenika koji su suslavili misu, kao i župljana

domaći župnik, vlč. Branko Gelemanović.

Na početku mise biskup je čestitao blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i Dan grada, pozdravio predstavnike grada, goste, posebno iz Wolsberga iz Austrije, kao i sve župljane.

-Sabrao nas je ovdje danas u NG uskrsli Gospodin Isus, Pobjednik nad smrću. On je svoju majku Mariju, snagom svoje Pobjede nad smrću, očuvao od ranjenosti zlom i grijehom. Kako nas uči Drugi vatikanski sabor, u njoj prepoznajemo tko smo mi konačno, po Božjem nauku. Zajedno s vama radujem se Božjem djelu ostvarenom u Mariji i u nadi da će se ono dogoditi na nama slavimo ovo sveto slavlje- istaknuo je, među ostalim biskup požeški dr. Škvorčević i pozvao da, kao vjernici, saberemo svoja srca pred Bogom, koji nas voli te da ono što je u nama nemoćno povjerimo njegovom milosrđu.

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 30/04/2016 0
Svim vjernicima koji blagdan Uskrsa slave po julijanskom kalendaru želimo obilje obiteljskog mira, ljubavi i Božjeg blagoslova uz tradicionalno ‘Hristos…