UZALUD VAM TRUD SVIRAČI

731 0

NOVA GRADIŠKA, 8. lipanj 2015. – Župan brodsko-posavski Danijel Marušić proglasio je elementarnu nepogodu na području općina Brodski Stupnik, Davor, Nova Kapela, Oriovac, Sibinj i Staro Petrovo Selo.

Razlog su, kako navodi u odluci, velike materijalne štete na području tih šest općina koje su na poljoprivrednim kulturama izazvale obilne kiše i poplavile polja u periodu od 22. do 27. svibnja ove godine.

Župan je postupio po Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i obvezao Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrde odmah ili u najkraćem mogućem roku utvrde štete i dostave ih Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta, koje će zbrojne podatke, kako se navodi u priopćenju, dostaviti Državnom povjerenstvu.

Svi će nadležni u lancu „nadoknade“ štete odraditi svoj posao i opravdati postojanje lokalne uprave i samouprave, pa i državne uprave. Dolaziti će ljudi prijavljivati štetu, raditi će povjerenstva na svim razinama, šteta će biti utvrđena i sve to administrativno potvrđeno. Uslijediti će i odluka Državnog povjerenstva po kojoj, svi oni koji imalo poznaju dosadašnju praksu, ne očekuju da će država barem pristojno nadoknaditi štetu ratarima. Više bi se cijeli postupak mogao nazvati sprdnjom i zadovoljavanjem birokratskih pobuda.

Godinama lavinu nezadovoljstva i gorčine pokreću dodijeljena obeštećenja. Prošle godine, naprimjer, obilne kiše i bujice nanijele su velik štete poljoprivrednim i povrtlarskim kulturama u općini Okučani, a bilo je i znatnih šteta na obiteljskim kućama i gospodarskim zgradama. Naknada po obitelji bila je 23 kune. Ne može se nazvati ni simboličnom.

Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda utvrđen je pojam elementarne nepogode i propisane temeljne mjere zaštite, prava i dužnosti sudionika zaštite, procjena nastale štete i način pružanja pomoći stradalim područjima. Ispada da je Zakon zbog njih, a ne zbog stradalih u elementarnim nepogodama. Godinama se postavlja pitanje čemu Zakon i cijeli postupak ako su isplate simbolične.

Related Post