VELIK INTERES PREDSTAVNIKA UDRUGA ZA NOVI ZAKON O UDRUGAMA

774 0

Očekuje se da će veća javnost i transparentnost podataka omogućiti samim članovima kvalitetniji nadzor nad radom udruga i imati mogućnosti zaštite svojih prava i pravnih interesa.

 

NOVA GRADIŠKA, 23. rujan 2024. – Velik interes pokazi su čelni ljudi udruga s novogradiškog područja za edukaciju o novom zakonskom poslovanju udruga koju je danas organizirao LAG zapadna Slavonija. – kaže Marijana Vidić-Poleto, voditeljica LAG-a. O izmjenama Statuta sukladno novom Zakonu o udrugama govorila je Maja Mikić, dipl.iur.univ.spec.admin.publ., a o financijskom poslovanju udruga Anica Petrišić-Piškulić, dipl.oec., ovlaštena revizorica i dopredsjednica Udruge računovođa i financijskih djelatnika Nova Gradiška.

 

Novi Zakon o udrugama donesen je 6. lipnja na 13. sjednici Hrvatskog sabora. Zakon će stupiti na snagu 1. listopada 2014. godine. Valja skrenuti pozornost da su udruge dužne uskladiti svoje Statute s ovim Zakonom u roku od godinu dana od njegova stupanja na snagu i o tome podnijeti zahtjev za upis promjena nadležnom uredu do 1. listopada 2015.godine.

Novi Zakon o udrugama stavlja veliki naglasak na transparentnost i javnost poslovanja udruga te predviđa da će novi Registar udruga, uz statut udruga i ostale podatke o radu udruga, omogućavati pristup izvješćima o financijskom poslovanju udruga s propisanom dokumentacijom. Očekuje se da će veća javnost i transparentnost podataka omogućiti samim članovima kvalitetniji nadzor nad radom udruga i imati mogućnosti zaštite svojih prava i pravnih interesa.

Related Post