„VELIKI SVJETSKI TEATAR“ DANAS BIO U REŠETARIMA

848 0

REŠETARI, 12. studeni 2010. – Veliki hrvatski glumac i pjesnik Enes Kišević i redatelj Jasmin Novljaković izveli su u športskoj dvorani Osnovne škole „Ante Starčević“ kazališnu predstavu „Veliki svjetski teatar“ Pedra Calderona de la Barce. Radi se o komadu koji je vrlo popularan i blizak puku. Ovaj tekst osvaja različite vrste publike i nailazi na dobar

odaziv. Bilo je tako i danas prije podne kada su dvojica velikana hrvatskog glumišta oduševili osnovce. U „Velikom svjetskom teatru“ nastalom 1663. godine, život se prikazuje poput kazališne predstave u kojoj ljudi preuzimaju dodijeljen uloge. Autor poziva svijet da primi pozornicu na kojoj će glumiti sedmero likova (Bogataš, Kralj, Seljak, Prosjak, Ljepota Mudrost, Nerođeno dijete). Oni ulaze i izlaze kroz dvoja vrata smještena na krajnjim rubovima scene (Kolijevku i Grob), dok odozgor čuje glas koji sugerira ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Svatko od njih improvizira svoju ulogu, prema shemi, koju improvizira „slobodan sud“, kojim je čovjek obdaren. Na kraju predstave, Autor poziva likove da „polože račun“, te da bi ih, u skladu s njihovom glumom ili djelima (što je isto), nagradio ili kaznio. U raj odlaze Mudrost i Prosjak , u čistilište Kralj, Ljepota i Seljak, Nerođeno dijete u limb (međuprostor), a u pakao Bogataš.  

Iako je naše poimanje svijeta, prvih i posljednjih stvari danas možda drugačije, Calderon nas- svojom mudrošću, pukom, ali teatralnom vještinom i još uvijek opčinjava. Vjerno su to danas dočarali Enes Kišević i Jasmin Novaljković.  

Related Post

„USKRS UZ TAMBURU“

Autor - 29/03/2016 0
Gunjavčani i njihovi gosti i ove su godine uživali i u ljepoti konja i konjskih zaprega GUNJAVCI, 29. ožujak 2016.…