VIJENAC NIJE BAČEN U SMEĆE! Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ demantira gradonačelnika Mirka Dusparu

628 0

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, reagirala je, kako se navodi, na  neprimjerene izjave gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

SLAVONSKI BROD, 17.  rujna 2022. – Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije priopćenjem je reagirala, kako se navodi, na  neprimjerene izjave gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja   Brodsko-posavske županije. Priopćenje  koje je potpisao predsjednik Branko Cindrić prenosimo u cijelosti. 

Radi istine i objektivnog izvještavanja cjelokupne hrvatske javnosti, svih hrvatskih branitelja i posebice građana Brodsko-posavske županije, u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, dostavljamo Vam priopćenje i kronologiju događanja u svezi insceniranog „incidenta“ u Slavonskom Brodu.

Odmah na početku s gnušanjem odbacujemo sve medijske navode i plasirane izjave kako je „vijenac gradonačelnika Slavonskog Broda uklonjen sa spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i bačen u smeće“, što je apsolutna neistina, zlonamjerna i vrlo zlobna insinuacija.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je 16. rujna 2022.g. dao neprimjerenu izjavu medijima, a ista je objavljena i na službenoj web stranici Grada Slavonskog Broda u kojoj izjavljuje kako je „netko“ uklonio vijenac sa spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. (https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/12562-duspara-u-ratu-smo-bili-zajedno-za-hrvatsku-i-osudujem-svaki-pokusaj-dijeljenja-branitelja-30-godina-kasnije-cin-uklanjanja-pocasti-braniteljima-nedopustiv-je-incident)

Točno je kako je gradonačelnik Mirko Duspara u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Stribora Valente položio vijenac toga dana u jutarnjim satima i to za vrijeme dok je trajala sv. misa zadužnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Sporni vijenac je bio na spomen obilježju sve do početka službenog protokola, kada je premješten na mjesto pored svih ostalih vijenaca koji su taj dan položeni na spomen obilježje.

S obzirom na činjenicu kako je ove godine na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije nazočila i jedna štićena osoba, u našem slučaju zamjenik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u skladu s mjerama osiguranja štićenih osoba, prije službenog protokola spomen obilježje je pripremljeno za polaganje vijenaca, što uključuje i premještanje svih vijenaca i lampiona sa spomenika, a na spomen obilježju mogu boraviti isključivo osobe planirane protokolom. Nakon završetka službenog protokola, vijenac je uredno i neoštećen vraćen na spomen obilježje gdje su se nalazili i svi ostali položeni vijenci.

Pretpostavljamo da je gradonačelnik Mirko Duspara ovom svojom neprimjerenom izjavom htio iskazati nezadovoljstvo činjenicom kako službeno nije bio pozvan na obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, no uvjereni smo kako je itekako svjestan zašto nije bio pozvan. Izjavljuje pri tome kako baš on neće dozvoliti podjelu hrvatskih branitelja, a upravo je on taj koji hrvatske branitelje dijeli na sebi podobne i nepodobne.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije u ovom trenutku okuplja 17 redovnih članica, odnosno udruga proisteklih iz Domovinskog rata i 8 pridruženih članica, udruga i pravnih osoba s područja Brodsko-posavske županije, a osnovana je 2016.g. s ciljem okupljanja i ujedinjavanja braniteljskih udruga, te za ostvarivanje zajedničkih ciljeva i aktivnosti.

Sve ove godine djelovanja „nailazimo na zatvorena vrata Grada Slavonskog Broda“, a gradonačelnik Mirko Duspara nije nas htio primiti niti na jedan radni sastanak, unatoč našim učestalim traženjima. Zar dovoljno ne govori primjerice činjenica kako prošle 2021.g. nije htio odvojiti niti jednu kunu za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije.

Uporno nas sve ove godine pokušava uvući u svoje politikanstvo i kojekakve političke smicalice u svrhu dnevno-političkih potreba, pa tako i u ovom zadnjem slučaju „glumi žrtvu“, a hrvatski branitelji mu eto sada postaju nekakvi neprijatelji i njegovi mrzitelji.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije je odmah po svom osnutku 2016.g., kako svojim Statutom, a naknadno i usvajanjem Deklaracije o nepolitičnosti, odbacila bilo kakvo političko djelovanje i svrstavanje braniteljske populacije u bilo koju političku opciju. Tako je bilo do sada, a tu praksu ćemo zadržati i ubuduće. Nama je jedina prihvatljiva politička opcija bila ratnih godina, a i danas je ista, jedino i isključivo Republika Hrvatska.

Ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije organizirala je i provela isključivo Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, uz financijsku pomoć Brodsko-posavske županije, stoga se na našoj službenoj pozivnici uz potpis predsjednika KUPIDR BPŽ Branka Cindrića, nalazio i potpis župana Brodsko-posavske županije dr. sci. Danijela Marušića.

Za kraj naglašavamo kako su pozivnice svim uzvanicima i gostima poslane isključivo od strane Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, stoga se ne dozvolimo bilo kakve špekulacije oko te činjenice, te ju ne treba povezivati s nekakvim političkim prepucavanjima, kao niti daljnje nepotrebne uvlačenje u političke relacije i odnose.

Predsjedništvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, na svojoj sjednici održanoj 06.09.2022.g., donijelo je jednoglasnu Odluku kojom je odlučeno kako gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara neće biti službeno pozvan na svečano obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, iz svih gore navedenih razloga.

Ako smo mi, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata nepoželjni našem gradonačelniku Mirku Duspari i nismo k njemu dobrodošli kao do sada, ne vidimo uopće svrhu pozivati ga na naše značajne obljetnice iz Domovinskog rata. Kojekakve igrokaze i zadovoljavanje nekakve forme za javnost nismo nikada radili, pa tako nećemo niti ubuduće.

I dalje smo otvoreni i spremni za suradnju sa svima koji to žele, pa tako i sa našim gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, ali inzistiramo na međusobnom uvažavanju i poštovanju, kao i na obostranoj suradnji. Ne samo kada to njemu ili bilo kome drugom odgovara.

 

U  Slavonskom Brodu, 17.09.2022.g

Predsjednik KUPIDR BPŽ-e Branko Cindrić

Related Post