Vijesti iz povijesti

493 0

4. srpanj 2011. – Jedva smo dočekali da uhvatimo malo prostora u stanci

prvenstvenih natjecanja, kako bi našim čitateljima vratili sjećanja na protekla vremena u sportu novogradiškog kraja. Stoga ćemo, dok traje natjecateljska „pauza“, u vrlo kratkim crticama prisjetiti se nekih događaja, najviše zbog mladih, koji vjerojatno i ne znaju za to, ali i radi starijih, kako bi se prisjetili trenutaka iz njihove bogate sportske aktivnosti. Danas je vraćamo nešto više od četvrt stoljeća unatrag, točnije u 1982. godinu.

Najuspješnija nogometna momčad prije četvrt stoljeća bio je NK Metalac iz Nove Gradiške. Na godišnjoj skupštini polovicom veljače 1982. odlučeno je da nosi ime Tvornice, pa se od tada zove Nogometni klub TANG. Ugasio se 1991. godine.

Nogometni klub Slavonija iz Bodovaljaca proslavila je 15. obljetnicu rada. Pohvaljene su sekcije kluba koje uspješno djeluju: nogometna, ženska rukometna, šahovska i kuglačka. Bodovaljci su imali tada jedini žensku rukometnu ekipu u cijeloj novogradiškoj Posavini.

Nova Gradiška je dobila prvi put u povijesti sportske novine, koje su izašle upravo za vrijeme svečanosti proglašenja Sportaša godine.U Društvenom domu tada je priređena veličanstvena proslava za 400 uzvanika, predstavnika svih sportskih klubova općine, u organizaciji tadašnjeg Saveza za fizičku kulturu općine Nova Gradiška.Svi nazočni, njih 400, dobili su besplatno po 1 primjerak novina i što je sve posebno razveselilo, besplatno i večeru.

Na godišnjoj skupštini NK Budućnosti u Rešetarima predsjedavajući kluba Antun Marčević rekao je lakonski da je postignut novčani suficit, a bodovni deficit, jer nije bilo zadovoljstva plasmanom seniorske momčadi u Slavonskoj nogometnoj zoni, ali se novčano pozitivno poslovalo.

Veliko društvo – veliki problemi. To je bio zaključak godišnje skupštine Sportskog društva Strmac u Novoj Gradiški. SD Strmac imao je u svome sastavu 10 klubova i blizu 500 aktivnih sportaša svrstanih u 40 momčadi, koje su sve bile u natjecanju. Troškovi natjecanja su bili iznimno veliki jer je čak 35 momčadi nastupalo u ligama tadašnje – republičke razine.

Polovicom veljače 1982.inicijativom članova Planinarskog društva Strmac, koje je imalo skijašku sekciju, osnovan je prvi Skijaški klub pod nazivom Psunj. Inicijator osnivanja kluba bio je prof. Ivica Kasumović, koji je izabran i za prvog predsjednika.

• Pri izboru Sportaša godine za najuspješnije u 1982. proglašeni su: atletičar Mario Latal i gimnastičarka Danijela Prodanović. Strijelci TANG-a bili su momčad godine, a rukometašice okučanskog Psunja ekipa godine. Tada se vršio izbor za cijelu novogradišku općinu.

 

Na slici; faksimil naslovnice prvih novogradiških sportskih novina.

Related Post