Vijesti iz sporta (6) – Pola stoljeća najmasovnijeg sportskog natjecanja

1051 0

10. kolovoz 2011. – Prije pola stoljeća održano najmasovnije

sportsko natjecanje. 

Prije točno 50 godina najznačajniji organizacijski uspjeh u sportu Nove Gradiške postignut je nakon dugo godina nastojanja, osnivanjem Nogometnog podsaveza Nova Gradiška, kojeg ove godine, s puno opravdanja, slavi današnje Središte s nekoliko akcija, kao što je nedavno bilo gostovanje mladih momčadi prvoligaša Osijeka protiv odgovarajućih selekcija Nogometnog središta Nova Gradiška.

Međutim, vrijedno je istaći da ove godine je točno pola stoljeća kako je održan do tada, a i poslije, najmasovnije sportsko natjecanje u našem gradu. Riječ je o VII. majskom sportskom festivalu omladine Slavonije koji je održan u Novoj Gradiški. Tada je bilo na našim novoizgrađenim sportskim terenima čak 6 tisuća natjecatelja (!) u raznim sportovima podijeljenih na natjecatelje iz sela i gradova.

Prisjetimo se, prije toga bilo je najmasovnije natjecanje za vrijeme izgradnje Autoputa kada je na završetku radova u Novoj Gradiški održano završno natjecanje graditelja autoceste uz učešće tri tisuće sportaša i sportašica. Desetljeće kasnije na VII. majskom festivalu mjeseca svibnja 1961. natjecalo se 6.000 natjecatelja. Pošto je to bio veliki politički događaj, a morao je biti najveći i najbolji, jer su pokrovitelji bili najviši partijski dužnosnici tadašnje vlade, u samo dva mjeseca do tada neviđena mehanizacija i tisuće mladih radili su danonoćno na izgradnji objekata u gradu i okolici.

Tada je od nekadašnjeg stočnog sajmišta buldožerima poravnano i načinjeno današnje pomoćno igralište Sloge, a gdje je današnja Industrijsko-obrtnička i Elektrotehnička škola eksproprirani su obiteljski vrtovi i načinjeno je nekoliko rukometnih, odbojkaških i košarkaških igrališta. Zatravljeno je nogometno igralište i obnovljena atletska staza sa svim borilištima na današnjem Sloginom igralištu, uređena igrališta za male sportove u gimnazijskom dvorištu, na prostoru današnjeg Dječjeg dispanzera, odbojkaško u dvorištu nekadašnje kavane Korzo, vojarni, pri školama, na Urijama, a prethodno u festivalskim centrima u Novoj Kapeli, Starom Petrovom Selu, Cerniku, Okučanima, Staroj Gradiški, Novskoj i Jasenovcu.

Prije održavanja Festivala bio je defile svih sudionika ulicama Nove Gradiške, a zatim u Sportskom parku, kako se od onda zvao kompleks novoizgrađenih terena na današnjem stadionu Sloge, održan je slet, ekshibicijsko vježbanje na spravama gimnastičara iz Zagreba, Slav. Broda, Pakraca, Grubišnog Polja, Nove Gradiške i Vinkovaca, te neizostavni govori političara. Najzad je održano dvodnevno natjecanje 6 tisuća sportaša iz svih sela i gradova Slavonije. Istaknimo i ovo: tom prilikom održana su dislocirano i neka neuobičajena natjecanja za ove krajeve: U Staroj Gradiški teniska, u Jasenovcu veslačka regata, u Novoj Gradiški biciklistički kriterij, na relaciji Nova Gradiška – Brezovo polje moto utrke s ciljem na vrhu Psunja, planinari, ferijalci i izviđači održali su zborovanje na padinama Psunja i td.

Samo natjecanje odvijalo se odvojeno u konkurenciji gradskih i seoskih sastava, a održano je u subotu i nedjelju 27. i 28. svibnja 1961. Na rasporedu su u Novoj Gradiški bile discipline atletike, tenisa, odbojke, stolnog tenisa, rukometa, nogometa, biciklizma, kuglanja, šaha, streljaštva. Među 6 tisuća natjecatelja ukupni pobjednici su natjecatelji ondašnjeg kotara Osijek, drugi je kotar Vinkovci, treći je kotar Nova Gradiška , pa slijede Požega, Daruvar, Virovitica, Našice i td. Novogradiščanima je pripalo nekoliko prvih mjesta, kako u gradskoj, a isto tako i u seoskoj kunkurenciji, ali su kao cjelina, znači kao reprezentacija kotara, bili treći. Eto, možda nije na odmet se sjetiti te sada sigurno zaboravljene 50. obljetnice kada je u Novoj Gradiški bilo čak 6 tisuća natjecatelje na jednoj sportskoj masovnoj priredbi mladih.

Related Post