Vijesti iz sportske povijesti (20)

562 0

Događaji u drugoj polovici 1983. godine

 

1. Na prvenstvu Slavonije u ritmičko-sportskoj gimnastici koje je održano u Novoj Gradiški u konkurenciji pionirki, pobjednica je Novogradiščanka Paulina Hace. U konkurenciji starijih pionirki Nataša Božić bila je prva, a Biljana Marinković druga. Najbolja juniorka bila je Irena Kozlica, a seniorka Željka Kadvolt ispred Bosiljke Radanović i Davorke Samac, sve iz Nove Gradiške.

2. Nedugo zatim u Novoj Gradiiški održano je i prvenstvo Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici za mlađe i starije pionirke, juniorke i seniorke uz sudjelovanje 59 vježbačica iz Zagreba, Borova, Varaždina i Nove Gradiške. Od Novogradiščanki nije se nitko plasirao među vodećima. .

3. Održano je streljačko natjecanje u kategoriji omladinaca i seniora u gađanju malokalibarskim pištoljem i vojničkom puškom sa 29 strijelaca iz 9 družina. Najuspješniji su momčadski bili strijelci TANG-a u gađanju vojničkom puškom,a pojedinačno Zlatko Luketić, dok je u gađanju MK pištoljem prvi bio SD Borac iz Stare Gradiške.

4. Boksači Maribora, Bijeljine i Nove Gradiške nastupili su u našem gradu na međurepubličkoj reviji. Od Novogradiščana jedino je pobijedio Dabić (velter), a remizirali su Vlainić (velter) i I. Poljak (srednja). Dabić je nagrađen nagradom TANG-a kao najmlađi natjecatelj.

5. Nogometni savez općine Nova Gradiška i ove godine je organizirao logorovanje nogometaša-pionira u Staroj Gradiški od tjedan dana. S pionirima su radili istaknuti treneri: Mlinek, Filipović i Brkan, uz instruktora NSO Milana Grgića.

6. Prvi trener novogradiških rukometaša, Stjepan Skakalo, inače jedan od prvih rukometnih sudaca ovoga kraja, umro je iznenada u Šibeniku. Bio je trener prve generacije rukometaša od osnivanja kluba 1952.godine.

7. Iako se prije 30 godina zbio najveći događaj u povijesti ovoga kluba, RK Slavonka nije ničim obilježila obljetnicu osvajanje dvostrukog naslova prvaka Hrvatske i Jugoslavije 1953. godine. Jedino su članovi RSO u znak sjećanja na umrle članove uprave iz tog vremena posjetili grobove i položili cvijeće.

8. U jesen 1983. novogradiški rukometaši Strmca bili su znatno oslabljeni jer su standardni Sertić, Čalušić, Maćešić, Vlainić, Novokmet i Lasović otišli u vojsku, Pavić je slomio ruku, Kaksa je prestao igrati, Boroš i Mijatović bili su zaposleni, pa je trener Smolić izgubio cijeli seniorski sastav. Na dispoziciji su mu ostali jedino kapetan Magić, Mataija, Hinić, Serdarušić, Petranović, Laloš, braća Bokulić, Vonić, Anjoš, Peić, Radusinović, Ivanišević, Samardžić, Penić, Knežević, Špoljarić i Lagundžija.

9. Nakon više godina stanke održan je biciklistički kriterij ulicama Nove Gradiške na kojem je nastupilo 16 bicilista iz Nove Gradiške, Osijeka i Slavonskog Broda. Kod seniora je pobijedio Zlatko Miloš, kod mlađih juniora Krajačić je bio drugi, kod juniora Serdar treći, a Dumičić četvrti., svi biciklisti novogradiškog Strmca.

10. Na godišnjoj skupštini Kuglačkog saveza općine Nova Gadiška nakon izvješća predsjednika Vlade Karešina i tajnika Nikole Bakulića razvila se oštra rasprava o lošim međuljudskim i međuklupskim odnosima, ali i o sucima. Posebno je kritiziran red na kuglani koju koristi 11 klubova. Pohvaljeni su, međutim, Zanatlija i Hajduk koji kvalitetom odskaču, posebno Zanatlija koji je drugi po plasmanu u regiji i deseti u Hrvatskoj, a ženski par Bešlić-Hvojević prve u regiji. Za novog predsjednika izabran je Zlatko Rupčić.

11. Umro je iznenada Ivan Lovrić, najstariji aktivni sportski, biciklistički i gimnastički djelatnik u 83. godini od posljedica prometne nesreće. Bio je biciklistički sudac, raritetan po tome što je sudački ispit položio u 75. godini života.

12. Siniša Latković, najbolji novogradiški borac karatea, inače diplomirani profesor tzk nije ni nakon godinu dana čekanja dobio posao u svome gradu, pa se zaposlio na Cresu, gdje je osnovao i karate klub.

13. Novogradiške odbojkašice, dugogodišnje članice Hrvatske lige, skupina Istok, istupile su iz lige jer nisu imale dovoljno kvalitetnih igračica, niti stručnog vodstva, pa su bile i posljednje plasirane na tablici.

14. Pero Oršanić, poznati trener i rukometni aktivnist Nove Gradiške na plenarnoj sjednici izabran je za novog predsjedavajućeg Rukometnog saveza općine Nova Gradiška, umjesto Ive Petranovića, kojem je istekao mandat na toj funkciji .

15. Nikola Dragaš, državni, europski i svjetski kuglački prvak preuzeo je trenirati najbolji novogradiški klub Zanatliju i novogradiške kuglače-obrtnike kao vid stručne pomoći i usavršavanja postojećeg kadra,a na temelju međusobnog dugogodišnjeg prijateljstva.

 

Na slici: Najzaslužniji dugogodišnji sportski djelatnici novogradiške općine i grada na zajedničkom prijemu u Savezu za fizičku kulturu.

Related Post