Vincetovo

2288 0

NOVA GRADIŠKA 22. siječnja 2012. – Danas je gvardijan cerničkog samostana fra Anto Perković posvetio malčanske vinograde kod križa obnovljenog 2009. godine od strane mještana Male. Gvardijan je uz molitvu ukazao na važnost očuvanja

Zemlje i poštivanja Boga stvoritelja svega oko nas, da uz pošten rad i molitvu možemo imati bolje plodove. O povijesti vinogradarstva, obilježavanja blagdana Sv. Vinka i starih običaja u Maloj piše Zorica Lalić koja je također napisala knjigu u kojoj je sve to sažeto. Donosimo štivo koje je Zorica kao mjesni kroničar napisala za portal novagra.hr povodom Vincetova.

 

Udruga vinogradara i voćara „Slavča“ i ove je godine tradicionalno u 12 sati obilježila blagdan Svetog Vinka gdje je kapelan Josip Marić blagoslovio kod Isusovog raspela sve vinograde i pomolio se skupa sa svim okupljenima za dobar urod za kojeg je potrebno također i puno rada.

Kao što narodna nepisana pravila nalažu, a mnogi jedva dočekaju, vinogradari sa svojim prijateljima i ostalim posjetiteljima slave svetkovinu Vincetovo koje je duboko ukorijenjeno u narodu. Domaćini posjetitelje goste jelom i dobrom kapljicom nazdravljajući tako sve do kasnih večernjih sati. Kuha se vino, gore ognjevi kresova, ljudi se krijepe i druže u čast blagdanu i dobrom urodu ili samo dočekaju prigodu da se malo „zavesele“. Bilo kako bilo, ovako stare običaje treba njegovati i čuvati.

VINCETOVO U MALOJ

 

U naselju Mala kao patrona vinogradara štujemo Svetog Vinka 22. siječnja. Štovanje ovog sveca rašireno je na prostoru cijele sjeverne Hrvatske.

Sveti Vinko Sredozimko označava početak vinogradarske godine. Na taj dan Malčani pohode svoje vinograde na Matakovom dolu i Grmarama,nekada su bili u sastavu novogradiškog vinogorja, zatim na Opođu (ime dolazi od staroslavenskog muškog imena Opođ) koje je bilo sastavni dio vlastelinstva Cernik. Upravo iz toga vremena datira križ na spomenutom brdu podignut daleke 1816. godine dne 26. veljače, od strane mještana Male.

U privrednom životu trgovišta Cernik, uz značajan razvoj raznovrsnih obrta,jedan od važnih činilaca privređivanja bio je uzgoj vinove loze i proizvodnja vina. Krajem 17. stoljeća i početkom 18. stoljeća vlastelinstvo Cernik,u čijem sastavu je bilo i selo Mala,prednjačilo je u uzgoju te plemenite kulture nad mnogim većim vlastelinstvima prostora Slavonije.

U puku su uz dan Svetog Vinka vezana razna vjerovanja koja danas polako nestaju. Zanimljivost je da su u koloritu obvezatnih magijskih postupaka vezanih uz štovanje ovog sveca, bile uključene i žene. naime u Maloj i Cerniku žene imaju obvezu prišivanja velikih zakrpa na vreće i robu kako bi ovim putem udobrovoljile sv. Vinka da vinogradare podari tako velikim grozdovima. No bilo je i zabranjenih poslova kao što su sijanje brašna,runjenje kukuruza,čijanje perja i meljava. Razlog tomu leži u tome što se pri obavljanju ovih poslova nešto stalno runi i opada. Da ne bi potakli opadanje zrelih bobica grožđa te poslove treba izbjegavati.

Najvažniji obred na ovaj dan svakako je posveta vinograda. Tada vinogradar svetom vodom i vinom posipa trs uz molitvu. Nakon obavljena blagoslova obrežu tri ili više panjeva te po nekoliko ključića loze ponesu kućama radi proricanja uroda sljedeće jeseni. Na trsove su pritom obješene kobasica i kulen,a tim činom se kazuje: „Sv. Vinko podari nas plodovima dugim kao kobasica i punim kao kulen!“

Dakako obvezno je i pucanje iz topa jer se tim činom žele rastjerati ledeni oblaci za cijelu godinu. Sve to popraćeno je obilnom gozbom i dobrom kapljicom. Kada dođe vrijeme povratku kući Malčani zavedu kolo zvano karakača te se s okolnih brežuljaka osvijetljenih mnogobrojnim vatrama razlije pjesma vinogradara. Veseljaci silaze u selo: jedni sa istočnog dijela, s Matakovog dola i Grmara, a drugi sa sjevernog dijela odnosno sa brda Opođe te se sastaju pred Domom gdje također gori vatra. Nekada su snaše dočekivale vinogradare sa buklijama. U ponudi su bili neizostavni kolači čvarenjaci,prova…i razna pića za okrjepu.

Na samom kraju ne zaboravimo bar na tren pogled iz čaše uprijeti ka nebu te zahvaliti Gospodinu na nektaru koji nam stoljećima vraće osmijeh na lica i tjera tugu iz srca.

Zorica Lalić

Vinograd obitelji Halbauer na Slavči

Berba u vinogradu obitelji Bursić početkom prošlog stoljeća

Grmare, poznati vinogradar i podrumar Antun Petvajdić u jednom od svojih vinograda zvanom Sinjor,Mala 1940.-ih godina

 

Related Post

JOŠ JEDNA RADIO POSTAJA

Autor - 12/03/2015 0
ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 12. ožujak 2015. – Danas su na sjednica Vijeća za elektroničke medije otvorene ponude pristigle na…