VINKOVAČKE JESENI: Mali folkloraši u mimohodu pokazali da su dostojni čuvari baštine svojih starih

1942 0

Preko 2500 mališana iz 58 dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih županija prodefiliralo je danas vinkovačkim ulicama i trgovima i bio je to vrhunac ovogodišnjih Dječjih vinkovačkih jeseni, jedne od najatraktivnijih priredbi 52. Vinkovačkih jeseni što se održavaju od 8. do 17. rujna. U mimohodu su sudjelovali mali folkloraši sudionici međužupanijske smotre dječjeg folklora što se jučer i danas održavaju u sklopu 52. Vinkovačkih jeseni i sve dječje folklorne skupine iz Vukovarsko-srijemske županije čiji KUD-ovi imaju dječje skupine. Mali folkloraši odjeveni u svečane nošnje svoga mjesta i kraja prodefilirali su Zvonimirovom ulicom, prošli Pješačkom zonom, Trgom bana Šokčevića, Dugom ulicom, Trgom Franje Tuđmana i Slavonskim sokakom do šatora Vinkovačkih jeseni gdje je održan poseban program i drugi dio međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina. Prolazeći u mimohodu, mali folkloraši su izvodili dijelove svog programa, a ispred gimnazije u Pješačkoj zoni, svaka je skupina zastala i izvela jedan ples, neku igru, zapjevali koju dječju poskočicu, brojalicu ili običaj i tako se predstavila publici koja ih je pljeskom nagrađivala cijelim putem mimohoda. Neki od sudionika su bili tako mali da su ih mame ili tate nosili u naručju, a neki su i zaspali umorni uljuljani u toplinu roditelja.

Na čelu mimohoda su bili konjanici, zaprege, mažoretkinje i limena glazba i bila je to, u neku ruku, najava Svečanog mimohoda sudionika 52. Vinkovačkih jeseni što će se održati sljedeće nedjelje samo što današnja mala zaprežna kola voze mali Šokci s nakrivljenom šokačkom kapom, konjanici su mali, mažoretkinje su male, a u narodnim nošnjama su djevojčice i dječaci.
Ponosno noseći narodnu nošnju svoga mjesta i kraja, mališani su pokazali da su marljivi i ponosni čuvari baštine koju su naslijedili o svojih predaka, a to su brojni gledatelji znali nagraditi dugim pljeskom.

Related Post