VINKOVAČKE JESENI: Vinkovci još jednom opravdali status srca Šokadije

465 0

VINKOVCI – Svečani mimohod sudionika 56. Vinkovačkih jeseni i Revija konjanika i konjskih zaprega prošli su danas u svoj svojoj raskoši ulicama Vinkovaca. Nakon prošlih Jeseni održanih u pandemijskim uvjetima, kroz gostujuća folklorna društva cijela Hrvatska danas se ponovno slila u Vinkovce, srce Šokadije.

Kako je red i običaj sve sudionike i gledatelje pozdravio je domaćin, predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

„Danas imamo onaj najsvečaniji dio naših Jeseni koji već pola stoljeća ukrašava naše ulice i trgove i čini Vinkovce centrom tradicijske kulture. Zato hvala svima onima koji su do sada doprinijeli da Vinkovačke jeseni izrastu u jednu od najvećih manifestacija u Hrvatskoj i hvala svima vama koji ste danas ovdje”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić uz poziv „Neka svečani mimohod 56. Vinkovačkih jeseni krene!”

Bio je to poziv koji su punih srca čekali sudionici raskošne, raspjevane, razigrane povorke folkloraša, konjanika i zaprega. I krenuli se preko svečane pozornice prema stadionu Cibalije. Šezdesetak folklornih skupina, među kojima tridesetak gostujućih, pedeset jahača i 25 zaprega. Ponosno kročeći pred oduševljenim gledateljima još su jednom prikazali tradicijsku baštinu kojom se malo tko može podičiti u takvom bogatstvu i raznolikosti kao što to može Hrvatska.

Mimohod su predvodili: Vinkovačke mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, Mažoretkinje Nuštar, Hrvatski Sokol Vinkovci, Vinkovački šokački rodovi, KUD „Tkanica“ u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010.

Potom su slijedila folklorna društva čiji su članovi ulicama Vinkovaca pjevali, svirali, plesali i pokazali svu ljepotu svojih nošnji i običaja. A iza folkloraša, kao i uvijek, atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, ponosni lipicanci i njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i svečano urešene zaprege. I na kraju, kolo, šokačko, u koje se hvataju svi, i folkloraši i gledatelji, tko zna pa i tko ne zna jer srce jednostavno zaigra i povuče.

Svečani mimohod s punim se pravom smatra središnjom priredbom Vinkovačkih jeseni jer zaokružuje sve ono što se u Vinkovcima događalo ovih dana kada je riječ o tradicijskoj baštini, od Folklornih večeri kao Županijske smotre folklora Vukovarsko-srijemske županije, mimohoda Dječjih Vinkovačkih jeseni do Državne smotre izvornoga hrvatskoga folklora. Tako je i ovogodišnji mimohod još jednom pokazao Hrvatskoj i svijetu sav sjaj i bogatstvo tradicijske baštine hrvatskoga naroda. Čuvari tradicijske kulture još su jednom ponosno pokazali što su naslijedili od svojih starih te čuvaju za buduće generacije.

Nastupom posljednjih sedam kulturno umjetničkih društava završena je i Državna smotra izvornog hrvatskog folklora za 2021. godinu. Lagani povjetarac, zvuk tamburice, ples društava i vreva ljudi užim centrom grada obilježili su treći dio državne smotre.

Završio je tako program koji je okupio ono najbolje u hrvatskom folkloru u ovom trenutku. Nastupale su skupine iz različitih regija, županija i mjesta koja čuvaju ovaj oblik hrvatske tradicije i običaja. Uz Državnu smotru folklora i Svečani mimohod, ovogodišnju manifestaciju zaključio je i koncert Severine na središnjoj pozornici.

Prema prikazanom Vinkovci i Vinkovačke jeseni ne moraju strahovati za budućnost, mlade generacije naslijedile su ono što su im preci prenosili s koljena na koljeno. Deset dana Vinkovci su po 56. put disali Vinkovačke jeseni, pokazali svu ljepotu i raskoš tradicijske baštine, običaja, pokazali smo da smo dobri domaćini i rekordnim brojem posjetitelja poslali savršenu pozivnicu za sljedeće, 57. Vinkovačke jeseni.

Related Post