VINKOVO U STARCIMA 2018.

1623 0

STARCI, 22. siječnja 2018. – Zahvaljujući Općini Staro Petrovo Selo, Turističkoj zajednici Staro Petrovo Selo i Udruzi vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ tradicionalno su se u Starcima kod kapelice sv. Vinka okupili petrovoselski vinogradari. Na tradicionalnom prijateljskom druženju sa štovateljima sv. Vinka i vina služena je sveta misa i od svog zaštitnika zazivala rodna i uspješna vinogradarska godina.

Blagdan sv. Vinka početak je nove vinogradarske godine i sezone radova. Ni na ovogodišnjoj proslavi nisu izostali tradicionalni običaji vezani za slavljenje hrvatskome puku omiljenoga sveca. Posvećeni su vinogradi i orezani prvi trsovi na koje su simbolično vješane kobasice, kuleni i slanina.

Dobar urod i uspješnu vinogradarsku godinu vinogradarima zaželio je općinski načelnik Nikola Denis i obećao nastavak potpore koju Općina Szato Petrovo Selo daje vinogradarima i voćarima. Predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko Stjepan Pavlagić, kao i ostali vinogradari žele da ova godina bude bolja od prošlogodišnje i da se nikako ne ponovi ona od prije dvije godine, kada su, najprije mraz, a potom i tuča uništili urod i lozu.

Uz svirku tamburaša „Satira“ iz Davora, vinogradari i njihovi prijatelji su se družili uz kuhano vino, grah i pečene kobasice. Potom su se preselili u svoje vinograde i uz pucanje iz mužara nastavili sa slavljem uz rakiju, kvalitetna petrovoselska vina i delije iz pušnice.

Related Post