VOJNO-REDARSTVENA AKCIJA „BLJESAK“ (foto)

737 0

Briljantno i časno izvršena je akcija oslobađanja zapadne Slavonije

NOVA GRADIŠKA, 29. travanj 2011. – U nedjelju 1. svibnja u okučanima će se obilježiti 16. obljetnica Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. Prilika je to da se još jednom prisjetimo briljantno izvedene akcije koja je bila prijelomnica Domovinskog rata. Donosimo

izjave general-pukovnika Marijana Marekovića i predsjednika Ive Josipovića dane u Okučanima na prethodnim obilježavanjima akcije.

– Vojno-redarstvenu akciju «Bljesak» združenim snagama su izvele hrvatske vojne i policijske postrojbe s ciljem oslobađanja okupiranog područja zapadne Slavonije. Akcija je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima. Tijekom samo 36 sati hrvatske su snage ovladale cjelokupnim okupiranim prostorom veličine oko 800 četvornih kilometara. U silovitom prodoru u dubinu okupiranog hrvatskog teritorija vojne i redarstvene snage RH na pravcima Novska-Okučani-Stara Gradiška i glavninom snaga usporedo s autocestom prema Jasenovcu i Staroj Gradiški oslobađale su svoju domovinu i rušile puste snove o nekakvoj velikoj Srbiji. U «Bljesku» je sudjelovalo oko 10.000 pripadnika oružanih snaga i Ministarstva unutarnjih poslova. U njihovo ime, ime njihove djece i svoje osobno ime tvrdim da je zadaća izvršena časno i pošteno – kazao je u govoru u Okučanima na središnjem skupu obilježavanja desete obljetnice «Bljesak» zapovjednik hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Marijan Mareković.

Most na Strugu

 

– Prisjećamo se s ponosom 1. i 2. svibnja 1995. kada je hrvatskim snagama uključenima u ovu akciju trebalo samo tridesetak sati da oslobode ovo strateški važno područje i uključe u ustavno-pravni poredak Hrvatske. Time je načinjena konačna prekretnica u Domovinskom ratu. Tom pobjedom bili su stvoreni pogodni uvjeti za pripremu i provedbu operacije Oluja i oslobođenje najvećeg dijela do tada okupiranog područja. Zato sam zahvalan onima koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske, zahvalan sam invalidima i civilnim stradalnicima i obiteljima stradalih. Svi vi zaslužujete našu duboku zahvalnost – kazao je predsjednik Josipović i dodao da je Domovinski rat bio pravedan u okviru međunarodnog prava, a da smo punopravna članica NATO-a postali jer smo uspješno oslobodili svoju zemlju i pobjedničku Hrvatsku vojsku transformirali u modernu oružanu silu po svim NATO-ovim standardima.

Okučani

 

«Bljesak je bio uvod u konačnu pobjedu i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Trebalo je konačno skršiti pobunu i okupaciju svojih teritorija te završiti s raznim planovima koji su Hrvatsku trebali baciti na koljena. Hrvatska je država, zbog stalnih terorističkih napada i ugrožavanja ostalog dijela Hrvatske, pokrenula legitimnu i oslobodilačku akciju «Bljesak» koji je bio uvod u «Oluju».

U akciji «Bljesak» poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Nakon 1. svibnja 1995. godine stvoreni su uvjeti za povratak prognanika, obnovu obiteljskih kuća i komunalne infrastrukture. Uspostavljen je promet autocestom i željezničkom prugom, a počela poslijeratna obnova oslobođenog područja.

Značajan doprinos u akciji «Bljesak» dala je 121. domobranska pukovnija. Zajedno sa 3. gardijskom brigadom izvršila je zadaću oslobađanja Okučana, a dio postrojbe djelovao je na pravcu Novog Varoša i Stare Gradiške.

Prvi vlak za Okučane nakon 5 godina

Most na Savi

Povratnici u Goricama

Most na Savi

Okučani

Okučani

Okučani

Kula u Staroj Gradiški

Okučani

Dragalić – povratnica

Novi Varoš

Dragalić – povratnici

dr. Franjo Tuđman u oslobođenim Okučanima

Novi Varoš

  

Mašić

Related Post

Snježne nevolje

Autor - 07/02/2012 0
OKUČANI, 7. veljače 2012. – Nevolje, koje je donio snijeg na području općine Okučani ublažavaju djelatnici Komunalnog pogona “Sloboština”. Snijeg…

OKUČANI

Autor - 18/03/2012 0
Okučani, 18. ožujak 2012. – U ulici Grigora Viteza u Okučanima je dovršena je izmjena električnih stupova. Dosadašnje drvene, zamijenjene…