VRHOVNI SUD PRESUDIO: Udruga „Hrabro dijete“ ima pravo raspolagati s 4.388.224,65 kuna preostalih od humanitarne akcije za Noru Šitum

1560 0

Autor Franjo Samardžić

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 17. ožujka 2018. – Vrhovni sud okončao je sudsku trakavicu, koja je počela na Općinskom sudu u Novoj Gradiški 2014. godine i presudio da Udruga „Hrabro dijete“ ima pravo raspolagati s 4.388.224,65 kuna preostalih od humanitarne akcije za Noru Šitum.

Vrhovni sud potvrdio je presude nižih sudova i osporio zahtjev Norinih roditelja, Đane Atanasovske i Ivice Šituma, koji su putem suda tražili pravo da preko Zaklade „Nora Šitim“ raspolažu novcem koji je prikupljen u najvećoj humanitarnoj akciji u Hrvatskoj. Nažalost novac nije pomogao oboljeloj Nori koja je 2013. godine, nakon teške borbe s akutnom limfoblastičnom leukemijom, preminula u SAD-u.

Presude sudova temelje se na Zakonu o humanitarnoj pomoći, prema kojom novac prikupljen ovakvim akcijama nije prenosiv nakon smrti onoga za koga je bio namijenjen. Odredba ZHP ne daje prikupljenim financijskim sredstvima značaj osobne imovine korisnika humanitarne pomoći, već kao sredstva prikupljena na izdvojenom računu omogućavaju njihovu upotrebu upravo u svrhu radi koje su i prikupljena, a to je ostvarenje prava na pružanje novčane pomoći, u konkretnom slučaju za potrebe liječenja korisnika humanitarne pomoći.

Đana Atanasovski i Ivica Šitum moraju platiti 155 tisuća kuna sudskih troškova.

Sudske postupke pratile su brojne kontraverze jer su Norini roditelji upozoravali i tvrdili da Udruga „Hrabro dijete“ nezakonito troši novac koji je bio prikupljen za liječenje njihove kćeri.

Related Post