ZAKLADA ANA RUKAVINA: Akcija “Lijek je u nama”

2750 0

Autor Ivanka Herceg

Akciju su organizirali Hrvatska liga protiv raka “Dr. Zorislav Slović” Podružnica Nova Gradiška, Opća bolnica Nova Gradiška, Gimnazija i Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković”

NOVA GRADIŠKA Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu- zdravlje. U studenom 2006. godine bili smo svjedoci iznimne plemenitosti i dobrote koju su iskazali mnogobrojni pojedinci, udruge i tvrtke u našem društvu, kako bi vratili nadu u život jednoj mladoj ženi.

“Želim život!” – napisala je Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija “Želim život!” kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Hrvatska je još jednom pokazala da može kad to uistinu hoće.

Unatoč svim naporima liječničkog tima, Ana nas je jednog nedjeljnog jutra napustila, a njezine riječi potaknule su nas na razmišljanje i o drugim ljudima koji žive među nama i koji se liječe od te ne tako rijetke bolesti, a oni i njihove obitelji i prijatelji nemaju priliku ili ne mogu doći do značajnije pomoći i podrške u tim zahtjevnim i teškim trenucima.

Naime, za vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se tražio izvan Hrvatske, a taj postupak trajao je i do 6 mjeseci.

S druge strane, postupak tipizacije, odnosno ulazak u registar potencijalnih darivatelja koštane srži, iznimno je jednostavan proces, a ujedno je i besplatan za darivatelja. Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život.

Zaklada Ana Rukavina od osnutka do danas humanitarne akcije prikupljanja uzoraka krvi provela je u više od 150 gradova i naselja u RH.

Ove je godine, pod geslom “Lijek je u nama”, po četvrti puta akcija provedena i u Novoj Gradiški 15. ožujka, a organizirali su je Hrvatska liga protiv raka “Dr. Zorislav Slović” Podružnica NG, Opća bolnica NG, Gimnazija i Pučko otvoreno učilište “Matija Antun Relković” NG. Akciji se u Novoj Gradiškki pridružilo 42 potencijalnih darovatelja, a istoga je dana akcija provedena i u Požegi gdje se pridružilo još dodatnih 92 potencijalnih darovatelja.

– Do sada smo već proveli rekordan broj akcija u ovoj godini, NG je 20, a Požega 21 po redu. Inače tijekom godine, ako izuzmemo početak rada Zaklade, kada su akcije bile svakoga dana, provedemo obično 30-35 akcija. Rekordan je i broj upisanih ove godine, a samo u prvom mjesecu Zaklada i 8 transfuzijskih centara bilježe 2.500 uzoraka ( kroz godinu se obično prikupi 3-4.000 uzoraka)- rekla nam je, među ostalim u razgovoru u ime Zaklade Marija Stupa Zrile.

Svi koji su sudjelovali u akciji i dali uzorak krvi postali su i članovi Hrvatskog registra matičnih stanica i potencijalni darivatelji koštane srži i matičnih stanica. Vrijedno je istaći kako su se i brojni gimnazijalci odazvali akciji, a Nova Gradiška je, prema riječima predstavnica Zaklade, poslije Osijeka (2.000 ljudi) grad s najviše donatora u Slavoniji. Također je važno naglasiti kako donor matičnih stanica i koštane srži može biti osoba do 65 godina života. Samo u veljači ove godine spašeno je zahvaljujući humanosti naših ljudi i Zaklade 5 ljudskih života (dva iz inozemstva i tri iz Hrvatske) , a od kako postoji Zaklada njih 87 je dobilo novu životnu priliku.

Related Post