Zajednička vježba policije i vatrogasaca na temu prometne nesreće dvaju vozila (GLP i električno) s požarom

885 0

Autor: HVZ

Na poligonu Javne vatrogasne postrojbe grada Splita danas je održana zajednička vježba policije i vatrogasaca na temu prometne nesreće između dvaju vozila (GLP i električno) s požarom. Vježba u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ujedno je predstavljala završetak trodnevnog tečaja vatrogasaca o tehničkim intervencijama i gašenju požara na termičkim, hibridnim i električnim vozilima. Naime, zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Francuske u Republici Hrvatskoj koje je osiguralo šest novih vozila, francuski instruktori proveli su praktični dio obuke za vatrogasce priobalnih županija na vozilima nove generacije. 

„U većini zemalja EU jedan od glavnih prioriteta je sigurnost na cestama stoga je ova suradnja jako bitna. Nova vozila koja su plinska, električna ili hibridna, vrsta su vozila na kojima vatrogasci moraju znati ugasiti požar s obzirom na vrstu pogonskog goriva jer se prema tome mijenja i taktika gašenja požara“, kazao je prvi savjetnik veleposlanika Republike Francuske Yannick Michel Andrianarahinjaka, dodavši kako je trošak vozila na kojima su hrvatski vatrogasci imali se prilike obučavati veća od sto tisuća eura.  „Hvala svima vama na kvalitetno odrađenom poslu, a  moje kolege iz Francuske mi kažu kako su puno toga naučili i od hrvatskih vatrogasaca. Na ovoj obuci smo imali premijeru jer čak ni mi u Francuskoj nismo još proveli obuku koja uključuje izvlačenje žrtve i gašenje požara na hibridnim, električnim i vozilima na ukapljeni naftni plin. Zaštita građana prioritet je svih vlada, stoga nam je svakako važno nastaviti suradnju s Hrvatskom“, zaključno je kazao. 

A o tome koliko je za vatrogasnu djelatnost važno praćenje novih tehnologija, budući da se vatrogasci u svojoj praksi sve češće susreću s intervencijama upravo na ovakvim vozilima, složio se i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. „Vatrogasci su se tijekom tri dana tečaja mogli upoznati s rizicima kod tehničkih intervencija prilikom požara na ovakvoj vrsti vozila te s metodologijom i postupcima gašenja, a zahvaljujući iskustvu kod požarnih ispitivanja koja su već provedena u Francuskoj. Na tečaju su predstavljena Renault električna vozila te su napravljene vježbe rezanja na novoj generaciji Renault Clio termo vozila kao i na termičkom Renault Koleosu. Uz svojstva novih čelika, prikazane su tehnike gašenja na tom vozilu, a obuku su provodili francuski vatrogasci, članovi Međunarodne udruge vatrogasaca i stručnjaci iz tvrtke Renault te im ovim putem zahvaljujem.“. Dodao je i kako priprema  znanja za ovakvu vrstu intervencija dugo traje, ali kako su hrvatski vatrogasci stekli jednu novu razinu zahvaljujući kojoj će znati pomoći unesrećenima u prometnim nezgodama. 

Zadovoljstvo ovom obukom iskazali su i Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik te Mario Mikas, zapovjednik JVP grada Splita budući da u ovoj županiji svake godine velik broj turista dolazi upravo s ovakvim vozilima stoga su vatrogasci imali priliku upoznati se sa sigurnim pristupom vozilima kao i njihovim baterijama.

Završnoj vježbi su prisustvovali i Ivan Nakov, ataše za unutarnju sigurnost, Dimitri Zoulas, regionalni ataše za unutarnju sigurnost, Damir Gabrić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije, Bojan Ivošević, izaslanik gradonačelnika Grada Splita te Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. 

Related Post