„ZAJEDNO VIŠE MOŽEMO“ – SPORAZUM POLICIJSKE UPRAVE BRODSKO-POSAVSKE I GRADA NOVA GRADIŠKA

872 0

NOVA GRADIŠKA, 20. travnja 2011. – Gradonačelnik Nove Gradiške Josip Vuković i načelnik Policijske uprave Brodsko-posavske Darko Petek potpisali su danas Sporazum o međusobnoj suradnji koji je prihvatilo Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Nove Gradiške. Radi se o zajedničkom preventivnom i edukativnom programu

pod nazivom „Zajedno više možemo“ koji će se provoditi do kraja godine. Najavljen je i Sajam mogućnosti, jedan od projekta, koji će se održati 6. svibnja na nogometnom igralištu NK „Sloga“ u vremenu od 9 do 13 sati.

Program obuhvaća projekte „Mogu ako hoću“, „Prevencija i alternativa“ i „Sajam mogućnosti“. Kroz ovakav projekt, u suradnji s drugim subjektima Policijska uprava doprinosi sigurnosti u zajednici i pozitivnom okruženju u razvoju djece i mladih.

 

Preventivno djelovanje Policije

 

– Kada su u pitanju kažnjiva djela i prekršaji sve su oči uprte u policiju, koja preferira preventivno djelovanje, ali je ona tu i da djeluje represivno. Na području Policijske uprave brodsko-posavske tijekom 2010. godine maloljetnici su evidentirani kao počinitelji 199 kaznenih djela. Najčešće su to krađe, teške krađe i oštećenja tuđe stvari. U tjelesnim ozljeđivanjima sudjelovali su 24 puta, u oblasti narušavanja javnog reda i mira maloljetnici su sudjelovali 82 puta, a 74 maloljetnika, koji nisu napunili 16 godina, zatečena su u kasnim noćnim satima, iza 23 sata, bez pratnje roditelja.

Na području Policijske postaje Nova Gradiška policijski službenici su lani zatekli deset takvih maloljetnika, ove godine do sada također deset.

Stoga policija i djeluje u ovim preventivnim programima u suradnji s drugim institucijama društva u cilju smanjivanja ovih brojki. Bitno je baviti se uzrocima koji dovode do ovakvih kažnjivih ponašanja mladih, a ne samo posljedicama. Bitno je zajedničko djelovanje svih društvenih segmenata. U ovom slučaju to je Grad Nova Gradiška koji se uključio kao partner i s policijom zajednički rješava probleme na svom području. Društveno neprihvatljiva i rizična ponašanja, vandalizam, zlouporaba opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, nasilje među mladima u školi i zvan škole zahtijevaju kompleksnije programe prevencije.

Navedeni programi namijenjeni su ciljanoj skupini učenika od četvrtih do osmih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Policija i Grad potpisuju sporazum koji će u ovaj programe uključiti druge institucije i građane pojedince koji će doprinijeti svojim aktivnostima i donacijama. Grad Nova Gradiška je dao financijsku potporu od 20.000 kuna za izradu promidžbenih materijala i namirenje drugih troškova za provođenje ovog programa – kazala je kata Nuić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.

 

Borba protiv rizičnog ponašanja mladih

 

– Vijeće za prevenciju Grda Nove Gradiške napravilo je kvalitetan program i jasno je da se za njegovu provedbu moramo obratiti donatorima. Grad Nova Gradiška se uključio kroz jednu simboličnu donaciju, ali donaciju koja pokazuje svima da probleme možemo i moramo riješiti ako se svi zajedno okupimo na ciljanim programima i problemima.

Potpisivanjem ovog sporazuma za borbu protiv rizičnog ponašanja mladih koji nosi naziv „Zajedno možemo više“ i uvijek zajedno možemo više. Idemo se boriti za prevenciju, a ne represiju.

Uzroci koji dovode do ovih problema je premalo radnih mjesta za mlade ljude, korupcija, kriminal, nemogućnost zadovoljavanja standarda, prije svega kod kuće, dovode do toga da mladi ljudi jednostavno ispadaju iz okvira. Mi tu ne možemo zatvarati oči. Zato ovaj program i sporazum otvaraju početak jedne kvalitetne suradnje. Na nama koji obnašamo izvršnu vlast je da nešto učinimo – kazao je Josip Vuković. Nova Gradiška za primjer drugima – Ovo je prvi sporazum ovakve vrste koji je potpisan između Piolicijske uptrave i jedne lokalne zajednice. Grad Nova Gradiška je prvi prepoznao težnje Plolicijske uoprave i Ministarstva unutarnjih poslova u jednom novom promišljanju policijskog posla. Uobičajana je predodžba Policije kao represivnog tijela. Međutim, neke se stvari mijenjanju. Nije to više floskula već želja Policije da kroz preventivne programe i akcije pokuša zajedno s drugim subjektima ukloniti one uzroke koji kasnije dovode do onoga što nitko od nas ne želi. Grad Nova Gradiška je u trenucima kada je situacija u držvi takva da se svaka kuna tri puta prevrne prije nego se potroši, iskazao volju, prepoznao zajednički inters i odvojio sredstva koja su u ovom trenutku najviši iznos koji je namijenjen za ovakve projekte u Županiji. Dali ste razloga i drugima da promisle da li će taj novac biti uzalud utrošen ili je zajednički interes taj da u budućnosti imamo svi zajedno manje problema – kazao je Darko Petek, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske.

Related Post