ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

2055 0

NOVA GRADIŠKA, 29. travanj 2012. – Završna konferencija projekta „Integrirani sustav zapošljavanja mladih u Brodsko-posavskoj županiji“ održana je u Industrijskom parku Nova Gradiška.

 

Projekt je realiziran s ciljem da doprinese smanjenju nezaposlenosti mladih, te očuvanju postojećih radnih mjesta na području županije, putem unapređenja znanja i vještina u području novih tehnologija i djelotvornog traženja posla u skladu s regionalnim poslovnim potrebama i zahtjevima. Projektne aktivnosti uključivale su razvoj partnerstva i poslovne suradnje ključnih čimbenika na tržištu rada, provođenje trening programa u području CNC obrade metala, koja uključuje strojnu obradu, programiranje i kontrolu kvalitete , informatike, te razvoj i uspostavljanje Poslovnog kluba.

U projektu je sudjelovalo 90-tak polaznika, trajao je godinu dana, a vrijednost mu je 166.650,68 eura osiguranih iz EU fondova.

Projekt su zajednički realizirali: Industrijski park, Grad Nova Gradiška, Brodsko-posavska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Industrijsko-obrtnička škola i Ekonomsko-elektrotehnička škola Nova Gradiška i županijska obrtnička i gospodarska komora. Projekt je prezentirala Larisa Dokuzović a diplome polaznicima uručila je Nives Albaneze.

– Ovo jedan od načina korištenja europskog novca u našu korist. Kroz Industrijski park pametno smo potrošili ta sredstva. Znanje je moć i buduće bogatstvo za sve, a kako za sve vas polaznike, tako i za sve nas koji upravljamo gradskim resursima. Ovaj je program bio baziran na CNC i informatičkim tehnologijama. Volio bi da ubuduće aktivnije sudjeluju i predstavnici Elektrotehničke škole jer ima puno stvari koje su vezane za elektrotehniku i informatiku.

Svi mi koji izađemo iz srednjih škola i fakulteta moramo se, da tako kažem, još brusit jer tim brušenjem kao dijamant podižemo svoju vrijednost. Ovim specijalizacijama dobivamo na vrijednosti jer ćemo lakše naći posao, a oni koji imaju posao odraditi će ga na kvalitetniji način jer tehnologija strašno napreduje. Ako država Hrvatska želi biti dio suvremenih nacija koje žive na svom radu mora ugledati u znanje i proizvoditi, po mogućnosti što više tehnički napredniju robu. Da bi top mogli moramo najprije ulagat u ljude. Nadam se da će uskoro biti i drugih projekta na dobrobit svih nas – kazao je zamjenik gradonačelnika Milan Mateša.

Brodsko-posavska županija podupire pretpristupne programe sufinanciranjem ili partnerstvom. Planiramo nove projekte koji bi bili nastavak jednog ovakvog projekta. Ovaj je projekt je doprinio lakšem zapošljavanju mladih u županiji, osnažio ih da traže posao i ostanu živjeti na ovom području, što je izuzetno značajno. U planu je projekt za visoko obrazovane mlade ljude, a pripremamo projekte i za skupine u nepovoljnom položaju – kazala je Gordana Šimić iz županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske integracije.

– U partnerstvu s Industrijskim parkom našli smo se u niz projekta, također i u ovom. Želio bih da, iskustva do kojih smo došli kroz ovaj projekt i rezultate ovog projekta, koristimo dalje i da oblik neformalnog učenja pretvorimo u formalni kroz programe usavršavanja. Značajno je da polaznici dobiju završni dokument koji se može registrirati u radnu knjižicu i ponuditi tržištu rada – kazao je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole NoVa Gradiška, koja je nezaobilazan partner u projektima. -Ono što bi želio naglasiti i što je bila neka vodilja od početka pripreme projekta je da smo svi svjesni činjenice da je nezaposlenost u našoj županiji ogroman ključni socioekonomski problem. Unutar toga nezaposlenost mladih predstavlja jedan ozbiljan problem. Željeli smo kroz ovaj program stvoriti mogućnost da mlade nezaposlene osobe steknu tržišno vrijedna znanja. Mislim da smo to kroz treninge u CNC tehnologiji uspjeli postići.

Ovo je način na koji želimo pomoći da se mlade osobe lakše zaposle.

Jedna od ključnih naših aktivnosti u Industrijskom parku je privlačenje ulaganja. Postoje investitori koji bi trebali doći u Industrijski park. Nadamo se vrlo skorim odukama, a jedan od ključnih momenata za njihov dolazak je raspoloživost kvalificirane radne snage.

Vjerujemo da bi kroz takve investitore najveći dio vas koji završite ove treninge mogao biti kvalitetno zaposlen.

Želio bi naglasiti da su dva polaznika treninga CNC tehnologiji zaposlena kod nas u Industrijskom parku, a vjerujem da će i ostali koji su stekli kvalitetna znanja i vještine puno lakše na tržištu rada naći posao nego je to bilo do sada – zaključno je kazao Ivan Sertić, direktor Industrijskog parka.

Related Post

STEČAJ U SEKULIĆU

Autor - 23/08/2013 0
Sa 28 vrijednosti, po kojoj se sada nude nekretnine Sekulića, mogli bi se namiriti vjerovnici, prvenstveno radnici koji su do…