ZAVRŠENO RAZMINIRANJE U OPĆINI DRAGALIĆ

1699 0

Ove će se godine mine odklanjati na području općina Okučani i Gornji Bogićevci

 

NOVA GRADIŠKA, 20. siječanj 2013. – Na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije još uvijek je 20 kvadratnih kilometara minsko sumnjivih prostora – kazala je u Dragaliću Nataša Mateša-Mateković, načelnica odjela za plansko analitičke poslove Hrvatskog centra za razminiranje, ističući s zadovoljstvom da je na području općine Dragalić razminiranje završeno. Utrošeno je ukupno 60 milijun kuna. Najveći investitor bio je državni proračun, a donatori koji su donirali razminiranje na drugim područjima Hrvatske donirali su razminiranje i na području Dragalića.

 

-Tijekom godina u suradnji s Općinom Dragalić i načelnikom Zvonimirom Karlikomi dobro su se utvrđivali prioriteti. Danas smo došli do toga da možemo reći da je razminiranje završeno- kazala je Nataša Mateša-Mateković.

 

-Nakon lokalnih izbora 2005.godine analizirali smo zatečeno stanje na području naše Općine i zaključili da moramo uložiti ogroman trud i energiju i skinuti etiketu “jedne od općina koja je ekstremno zagađena minsko eksplozivnim sredstvima“. Na području općine bilo je oko 11 km2 ili 1100 ha minsko sumnjivog prostora, što je gotovo svaki 5. m2 . Općina je 2005. godine još uvijek imala 930 ha ili 9,3 km2 minsko sumnjivog prostora. Znali smo da je to prepreka u bilo kom razvojnom pravcu. Morali smo ozbiljno i realno razmišljati, što i kako učiniti, koje aktivnosti poduzeti da u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju ovaj veliki problem riješimo. Uspjeli smo i vratili osjećaj sigurnosti građanima, ali i potencijalnim ulagačima – kazao je zadovoljno općinski načelnik Zvonimir Karlik.

 

Minama najzagađeniji prostori ostali su na području općina Okučani, Stara Gradiška prije (šuma Prašnik) i Gornji Bogićevci. Općine Dragalić i Cernik zajedno imaju jedan kvadratni kilometar ali samo isključivo šumskih područja koja se mogu dobro ogradit pa u te dvije općine mine više ne prijete.

Nataša Mateša-Mateković

 

-Ove godine će se raspisati natječaj za razminiranje preko pola kvadratnog kilometra u Općini Okučani gdje se proširuju cestovni prolazi, oranice, pašnjaci i livade na području Žumberkovca, te na prometnici koja ide od Trnave prema sjeveru. Razminirat će se i Ratkovac na području općine Gornji Bogićevci. U suradnji s Hrvatskim autocestama pokušavamo definirat poslove u zoni autoceste i spojene ceste Okučani. Taj je prostor razminiran u zoni od 100 metara, a namjeravamo ga proširiti na još 200 metara. U 2013. godini ukupno je planirano za razminirati 1,4 kvadratna kilometra i sredstva su osigurana. U slijedećem petogodišnjem razdoblju očekujemo da će se riješiti u cijelosti zaštićeno područje šume Prašnik, koja je većim dijelom na području općine Stara Gradiška, a manjim dijelom u općini Gornji Bogićevci – kazala je Nataša Mateša-Mateković.

Related Post