Završna tiskovna konferencija projekta “Žena zaželi, žena radi”

2199 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 25. svibnja 2020. -Danas je održana završna tiskovna konferencija hvalevrijednog projekta “Žena zaželi, žena radi” kojemu se, u protekle dvije godine, najviše obradovalo 5o žena, koje su dobile dugo željeni posao, a isto tako i 250 starijih korisnika kojima je potrebna tuđa skrb, a kojima su svakodnevno pružale za život nužne usluge.
O uspješno provedenom projektu i dobroj suradnji s partnerima govorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina ističuću značaj koji je imao na dvije socijalno osjetljive skupine, a to su nezaposlene žene i starije osobe kojima je potrebna tuđa skrb.
Posebno je istaknula potrebu nastavka projekta i govorila o obavljenim pripremama i ponovnom kandidiranju projekta za naredno razdoblje s većim brojem zaposlenih žena i korisnika. Zahvalila je svima koji su u projektu sudjelovali i uspješno ga priveli kraju.
Na konferenciji su bile nazočne predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb, partera u projektu, te dvije žene sudionice u projektu.
O provedbi projekta i njegovim ciljevima govorila je voditeljica projekta Gordana Šimirć.
Projekt „Žena zaželi, žena radi“ Grada Nova Gradiška, financiran iz Programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“,Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, ušao je u drugu godinu provedbe. Vrijednost projekta je 6.658.829,01 kn, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu.
Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška. Kroz projekt je zaposleno 50 teže zapošljivih žena koje se brinu za 250 korisnika.
Na taj je način Grad Nova Gradiška doprinio rješavanju problema dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih žena i osnaživanju njihovog radnog potencijala. Zaposlene žene su za potrebe projekta zadužile bicikle kako bi lakše i brže obilazile svoje korisnike i odrađivale posao. Također je ovim projektom, putem skrbi za krajnje korisnike, unaprijeđena socijalna uključenost starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Korisnicima se na mjesečnoj bazi isporučuju kućanske potrepštine za čišćenje, što uz redovnu skrb doprinosi povećanju razine kvalitete njihova života.
Kako bi se zaposlenim ženama povećala konkurentnost na tržištu rada, kroz projekt je 25 žena steklo dodatno obrazovanje. Tako je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Auto-moto centar Nova Gradiška sredstvima ovog projekta osposobljeno 11 žena za zanimanje maserka, 7 žena osposobljeno je za kuharice i 7 za njegovateljice. Uz svoj redovni posao zaposlene žene pohađale su teorijski i praktični dio nastave te stekle zanimanja putem kojih će im se i nakon završetka projekta pružiti mogućnost za ostanak na tržištu rada.

Related Post