ŽENSKI AKTIVNI RAZVOJNI CENTAR: Autohtone šiške iz Bodovaljaca

1315 0

Autor Franjo Samardžić

Namjera nam je čuvati i njegovati kulturnu baštinu našeg sela, te potaknuti da žene, pogotovo mlade, budu aktivnije – kaže Valentina Stojaković, voditeljica ŽAR centra

BODOVALJCI, 25. veljače 2019. – Pokladno jahanje u Bodovaljcima godinama je prilika da Bodovaljčanke okite svoje kuće rukotvorinama koje čuvaju u nasljeđu. Bilo je tako i ove godine s tom razlikom što se izložbom radova predstavio i „Ženski aktivni razvojni centar“. Riječ je o projektu čiju je provedbu mjesna Udruga Studio B započela 1. siječnja. Projekt je odobren na natječaju Društveni kapital zajednice koji je provela Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Jednogodišnji je to projekt namijenjen ženama iz ruralne sredine s ciljem poticanja aktivnog sudjelovanja u društvu i promicanja rodne ravnopravnosti.

Aktivnosti ovog projekta, uz ostalo, obuhvaćaju organiziranje kreativnih radionica izrade tradicionalnih rukotvorina.

Valentina Stojaković voditeljica je ženske radionice u Bodovaljcima.

-Namjera nam je čuvati i njegovati kulturnu baštinu našeg sela. Ženski aktivni razvojni centar osnovan je s namjerom da se žene aktiviraju u zajednici i društvu i da tako povećamo društveni kapital zajednice. Želja nam je da žene potaknemo da budu aktivnije, pogotovo da pokrenemo mlade žene. Svi su postali depresivni i treba se stoga aktivirat za dobrobit cijele zajednice.

Imamo radionice rukotvorina i pravimo naše autohtone šiške koje se rade iglom i koncem sa tkaninom preko kartona. Jako su lijepe ali su i zahtjevne u izradi. Trenutno okupljamo desetak žena, a očekujemo da će nam se priključiti veći broj žena. Radionice su svake srijede od 18 do 20 sati – kaže Valentina Strojaković.

Dodajmo da Udruga Studio B i ovim projektom, što joj je i cilj, doprinosi i promiče razvoj lokalne sredine i civilnog društva.

 

Related Post