Župan Danijel Marušić i predsjednik Skupštine Pero Ćosić na otvaranju Pelješkog mosta 

398 0

Autor bpz.hr

Otvoren je Pelješki most, hrvatski teritorij je spojen u jedinstvenu cjelinu, čime je ostvaren hrvatski san.  Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske unije, svečano je otvoren u utorak navečer, 26. srpnja 2022. godine, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Ovo je povijesni trenutak kojem je nazočio i župan Danijel Marušić te zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.  Za turizam cijeloga juga Dubrovačko-neretvanske županije ovo građevinsko remek-djelo predstavlja novu dimenziju kvalitete, za cijelu Hrvatsku bolju prometnu povezanost i integritet teritorija, a za svakog Hrvata ponos i simbol zajedništva.

Pelješki most ostat će trajna stečevina Vlada Republike Hrvatske u mandatu Andreja Plenkovića, ali i svih onih koji su sudjelovali i težili ka ostvarenju ovog cilja.  

Ostvarenje sna o kojem su sanjale generacije Hrvata ne bi bilo moguće bez žrtve hrvatskih branitelja. I zato im posebno hvala!

Cjelodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom “Himne slobodi” i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metara dugačkog mosta. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca i automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

 Nazočnima na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta prigodnim se riječima obratila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Svečanosti su, uz brojne građane nazočili i gotovo svi ministri u Vladi, brojni župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

Related Post