10. Karavana ljubavi “Zajedno u ratu, zajedno u miru” dočekana i u Novoj Gradiški

2520 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – U povodu Dana sjećanja na žrtvu grada heroja, Vukovara, korčulanski bajkeri krenuli su 14. studenoga na petodnevni put dug više od tisuću kilometara pod geslom „zajedno u ratu-zajedno u miru“.
U organizaciji Moto kluba Korčula, prva karavana krenula je prije deset godina, a do danas je poprimila razmjere kojima se idejni tvorac i predsjednik Moto kluba Korčula Đani Radovanović nije nadao. U samo pet dana, unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, veliki broj motorista iz cijele Hrvatske i šire, u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i velikim brojem moto klubova iz cijele regije, preći će više od tisuću kilometara kako bi u subotu, 18. studenoga sudjelovali u vukovarskoj Koloni sjećanja.
Karavana od 60 motora je krenula iz Smokvice na Korčuli, trajektom do Pelješca, Stona pa do Ćilipa gdje su prenoćili. Prije dolaska na cilj karavana je prošla kroz Dubrovnik, Ploče, Makarsku, Split, Trilj, Sinj, Knin, Gračac, Plitvička jezera, Slunj, Karlovac, Turanj, Zagreb, Petrinju, Sisak, Kutinu, Novsku, Lipik, Pakrac, Novu Gradišku, Požegu, a u petak, 17. studenoga dolaze u Slavonski Brod, Našice, Đakovo, Osijek, Vinkovce te naposljetku u Vukovar. Svakim prijeđenim kilometrom karavani se pridružuje sve više motorista iz drugih moto klubova, a kako bi motoristi u svakoj situaciji imali sve što im je potrebno, prate ih i kombiji sa svim potrepštinama. U spomenutim gradovima sudionici Karavne ljubavi kod spomen obilježja odaju počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Tako im je i u Novoj Gradiški u organizaciji Moto kluba NG i pod pokroviteljstvom Grada i TZ 16. studenoga upriličen doček i okrjepa. Paljenjem lampiona i minutom šutnje motoristi i njihovi domaćini na dostojanstven su način kod Spomen obilježja odali počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, a potom im se u Društvenom domu “Sokol” u ime grada obratio gradonačelnik Vinko Grgić. Među ostalim je rekao kako su u Novu Gradišku uvijek dobro došli te da će ih ovdje uvijek čekati veliko domoljubno srce. U ime sudionika Karavane ljubavi zahvalio je Đani Radovanović, a nama u razgovoru istaknuo slijedeće: ” Iz godine u godinu nas je sve više, iz dana u dan nas je sve više. Vrijeme nam nije naklonjeno, ali cilj je jasan i sve prepreke na putu su premostive da bi prošli kroz Hrvatsku, prisjetili se tih ljudi, sinova, braće, očeva, koji su dali svoje živote za Lijepu našu. Mi na ovaj način, na motorima vozimo to hodočašće i uvijek će nam bit ponos kad su s nama mlađi bikeri. Ove godine imamo najmlađu bikericu, 12. godišnju Katarinu Lučin iz Splita, koja je u Karavani sa svojim djedom, a nama je to svima izuzetna čast i to znači da neke stvari neće biti zaboravljene. O osjećajima kada uđemo u Vukovar vrlo je teško pričati. Tamo su naša braća i znana i neznan, naši suborci. Vukovar je simbol otpora,..pustiš suzu, stisneš zube, prisjetiš se nekih znanih dragih ljudi, pročitaš neko ime,…i što reći? O tome je teško govoriti. Kao sudionik Domovinskog rata sjećam se tih ljudi, a,…teško je,..oni više nisu s nama, a zapravo i jesu kroz sve ovo što radimo. Ne damo da padnu u zaborav, ne damo da se iskrivljava istina, ne damo da neki drugi pričaju priče koji nisu ni barut pomirisali. Na taj način svojim radom i djelom, mi, bikeri, doprinosimo toj istini o domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima”.

Murena Kvaternik iz Rijeke u Karavani ljubavi od Prevlake do Vukovara sudjeluje od 2011. godine zajedno sa suprugom, sudionikom Domovinskog rata. – Idemo za Vukovar odat žrtvama počast, proć sve krajeve koje su naši branitelji oslobodili, ove godine zbog orkanske bure nismo uspjeli do Škabrnje, u Lici led i snijeg i jedva smo se probili. Kada je riječ o osjećajima, zapravo sve krene od onoga- ide cijela ekipa, idemo zajedno s njima, a ja osobno, čim dođemo u Slavoniju, pa do onog kukuruzišta kod Vukovara, totalno se slomim- istaknula nam je, među ostalim.

Čast nam je bila upoznati i najmlađu sudionicu ovogodišnje Karavane “Zajedno u ratu, zajedno u miru”-Prevlaka -Vukovar, spomenutu Katarinu Lučin, koja je iz Kaštel-Staroga kod Splita krenula na ovo hodočašće sa svojim djedom Boškom Biluš, zvanim “ujac”. – Ovo je Karavana ponosa za didu jer vodim svoju unuku, jednu od njih 14 unučadi. Dogovorili smo se svake godine po jedno unuče će sa mnom, ako to doživim- rekao nam je dida Boško.

– Željela sam s didom ić na ovako duže putovanje da malo više upoznam Hrvatsku. Dida je malo pričo o Domovinskom ratu jer imamo u kući malu dicu, koja to ne mogu razumjet. U Vukovaru do sada nisam nikad bila, u školi smo učili o Domovinskom ratu, više bi trebali u sedmom razredu. Hrvatskim braniteljima klanjam se do poda i svaka čast na svemu što su za nas učinili- rekla nam je Katarina Lučin, djevojčica doista vrijedna svakog divljenja.

Na dočeku bikera sudjelovali su uz gradonačelnika i predstavnike Moto kluba NG (predsjednik “Žera”), zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, koordinator braniteljskih udruga grada NG Vlatko Greiner, potom Dinka Matijević, direktorica TZ grada, kao i Milan Tomljanović.

Karavana ljubavi na cilj će stići sutra 17. studenoga navečer. U Vukovar će na više od tisuću motora ući otprilike tisuću i pol motorista kako bi sudjelovali u Koloni sjećanja kao najbrojnija organizirana skupina koja se jedno cijelo desetljeće dolazi pokloniti žrtvi grada- heroja Vukovaru, ali i svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Related Post