IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE „SUNCOKRET“: Kata Vukšić ponovo izbrana za predsjednicu

1975 0

NOVA GRADIŠKA, 17. studeni 2017. – Na sinoć održanoj Izvještajno-izbornoj skupštini Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ okupili su se članovi udruge, roditelji i udomitelji, a kao gosti bili su Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška , Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole i Goran Bašić, kao predstavnik Grada Nova Gradiška..

Kata Vukšić ponovo je izabrana za predsjednicu iako se tome protivila jer smatra da na čelno mjesto udruge treba doći netko mlađi. Nakon rasprave zauzet je stav da odradi još jedan mandat, a da se u tom periodu za tu funkciju pripremi netko drugi. Za tajnicu je izabrana Sanja Milak. Izabrani su Upravni i Nadzorni odbor i Stegovna komisija.

Skupština održana pod predsjedanjem Ferdinanda Došlića usvojila je izvješća o radu u 2016. godini, te plan rada za 2018. godinu.

Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ može se pohvaliti brojnim aktivnostima i projektima koje organizira i provodi sa svojim članovima u cilju da im poboljša svakodnevni život i učini ga što sadržajnijim, te pritom pomogne njihovim obiteljima, udomiteljima i partnerima.

Druže se u prostorijama udruge i sudjeluju u kreativnim radionicama. Ono što naprave, pokazuju na prigodnim izložbama, posebno, kako ističe predsjednica Kata Vukšić, na tradicionalnoj manifestaciji Advent u našem gradu. Idu na izlete i natjecanja. Bili su u Ludbregu, Vinkovcima na olimpijadi malih sportova, Zagrebu i Daruvaru. Imaju i uvjete za bavljenje malim sportovima. Pet članova bilo je na ljetovanju na moru, a troškove je financirao Savez udruga za osobe s invaliditetom.

Ono što im nedostaje je adekvatan prostor za poludnevni boravak, jer sadašnji ne odgovara traženim standardima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dodajmo da članovima udruge poludnevni boravak kreativno osmišljavaju volonteri. Sada su to Nevenka Milinčević i Sanja Milak. Zahvaljujući projektu koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u poludnevnom boravku imaju osiguran obrok i piće, te sredstva za druge troškove. Treba reći da udruga ima 30 članova iz grada Nova Gradiška i deset općina novogradiškog kraja i organiziran prijevoz od njihovog mjesta do Nove Gradiške i prostorija udruge.

Udruga i u 2017. godini provodi više projekata. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, kao nositelj projekta, zajedno sa partnerima u projektu Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar i Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška, te partnerskim javnim ustanovama na projektu Centrom za socijalnu skrb Pula i Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana, provodi projekt pod nazivom „Unapređenjem menadžmenta volontera do kvalitetnijih socijalnih usluga u zajednici“. Projekt se provodi u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta i provedbu volonterskih programa. Na sastanku održanom u Vukovaru prezentirane su pojedinosti ugovora o dodjeli sredstava, usuglašen plan i dinamika aktivnosti na provedbi projekta. Na sastanku su nazočili predsjednica Kata Vukšić i voditelj podrške za Brodsko-posavsku županiju Zlatko Vukšić.

U koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu sudjelovali su na obilježavanju 60. godina Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Ujedno je po prvi puta obilježen i Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Udruga je organizirala prijevoz autobusom za članove, roditelje, udomitelje i volontere. Predsjednici Kati Vukšić tim je povodom uručeno priznanje koje je udruga dobila za doprinos unapređenju kvalitete življenja osoba s invaliditeton.

Sudjelovali su na svečanom obilježavanju 45. obljetnice Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske, 10. obljetnice potpisivanja i ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u RH, te 20. obljetnice djelovanja European Disability Foruma.

Related Post