145. GODINA DVD-a NOVA GRADIŠKA

1038 0

NOVA GRADIŠKA – U povodu blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i obilježavanja 145. obljetnice DVD-a Nova Gradiška 4. su svibnja održane prve Vatrogasne igre- međuškolsko natjecanje u spretnosti učenika

razredne nastave OŠ Ljudevita Gaja i OŠ “Mato Lovrak” te njihove Područne škole Ljupina. Natjecanje je okupilo oko 700 djece, a natjecalo se ukupno 27 ekipa. Djeca su se pripremala za ove igre, pokazala vrlo veliku spretnost, ali i dobro zabavila te stekla nove prijatelje. Domaćin, DVD Nova Gradiška i ovoga se puta pokazao kao izvrstan organizator, a ujedno su djeca mogla upoznati i ovo humano zanimanje, vidjeti vatrogasna vozila i opremu u sklopu Dana otvorenih vrata DVD-a.

 

Okupljenim mališanima pozdravne je riječi uputio Siniša Makovičić, predsjednik DVD-a Nova Gradiška, te istaknuo kako su za ovu manifestaciju zaslužni učitelji Franjo i Irena Barić od nedavno i vatrogasni časnici.

Prve vatrogasne igre otvorila je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, a uz pozdravne riječi domaćinima, organizatorima, vatrogascima, učiteljima istaknula slijedeće: “Okupili smo se danas na prvoj u nizu manifestacija u povodu obilježavanja vrijedne i velike obljetnice 145. godina DVD-a Nova Gradiška, najstarijeg Društva u Slavoniji i drugoga u RH. Zahvaljujući našim domaćinima DVD-u Nova Gradiška imat ćete prigodu upoznati se sa zahtjevnim i nadasve humanim zanimanjem vatrogasaca. A kako je temelj svakog društva upravo pomladak vjerujem da će se mnogi od vas nakon današnjega dana odlučiti pridružiti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, jer podsjećam, DVD Nova Gradiška posljednjih 5-6 godina vrijedno radi na edukaciji djece, zadnjih 10-ak godina i na edukaciji mladeži. Ponosni smo na njihove uspjehe, kao i na rezultate koje postižu muške i ženska B ekipa DVD-a Nova Gradiška na različitim i mnogobrojnim natjecanjima. Zahvaljujem na trudu kojeg su uložili Irena i Franjo Barić, učitelji, ali i vatrogasni časnici , koji su ovo međuškolsko natjecanje u spretnosti i osmislili.

Biti vatrogasac znači biti u službi brata čovjeka u svakom trenutku, štititi život i imovinu bližnjih, a kao što znate nema veće vrijednosti od ljudskoga života. Hvala DVD-u NG, svim generacijama vatrogasaca, svima vama koji odgajate djecu i mlade u duhu humanosti i čovjekoljublja. Istinski se veselim biti dio ove prekrasne, vedre i vrlo korisne manifestacije. Svima želim puno uspjeha, puno fer play borbe, ali i veselog raspoloženja, druženja i novih prijateljstava”.

Pokrovitelji ove vrijedne manifestacije bili su Grad i DVD Nova Gradiška, a u provedbi natjecanja pomogli su brojni vatrogasci, učitelji i nastavnici.

Djeci, kao i sucima i Povjerenstvu uručene su Zahvalnice i Priznanja i vjerujemo kako će se poslije ovoga događaja mnogi mališani pridružiti DVD-ima u svojim sredinama.

Blagdan sv. Florijana obilježen je i svetom misom za sve umrle i poginule članove DVD-a NG, a predslavio ju je vlč. Perica Matanović, župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Prve vatrogasne igre prve su u nizu događanja kojima će DVD NG obilježiti 145. godina kontinuiranoga rada i djelovanja. Središnja proslava najavljena je za 14. svibnja, potom slijedi VII. Memorijalni kup “Goran Trupina 28. svibnja te Županijsko vatrogasno natjecanje djece i mladeži 11. lipnja. Niz edukativnih sadržaja, prema riječima Siniše Makovičića, članovi DVD-a NG provest će u ovom mjesecu zaštite od požara i u našim školama.

Prve vatrogasne igre pratili su i brojni roditelji, a potporu je i dolaskom dala Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nova Gradiška.

Related Post