CRKVA SV. TEREZIJE AVILSKE

1476 0

NOVA GRADIŠKA – U novogradiškoj crkvi sv. Terezije Avilske 4. je svibnja održan poseban koncert na kojemu je prvi puta nastupio Brass quintet Glazbene škole Požega, komorni sastav mladih glazbenika koji sviraju

limene puhačke brass instrumente. Nastupili su Zvonimir Oršulić i Domagoj Krpan, truba; Filip Došlić, rog; Domagoj Lokner, trombon i Ivan Budoš, tuba. Korepetitor je bio Tin Tonković

 

Do ovog jedinstvenog koncerta u suradnji sa župom Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije došlo je na poticaj Novogradiščanina Zvonimira Oršulića, učenika Glazbene škole Požega.

 

Potvrdio je to i novogradiški župnik vlč. Perica Matanović izražavajući zadovoljstvo ovim kulturno-glazbeno- duhovnim događajem.

 

“Ja sam prezadovoljan kako zvuče puhački instrumenti u baroknoj crkvi sv. Terezije Avilske. Kao što volim a capella pjevanje, jer imamo i Festival – Terezijanum, koji će se treći puta održati zadnje nedjelje u mjesecu svibnju, kada okupljamo zborove, oktete, male glazbene sastave, tako mi je ovaj koncert posebno odzvanjao u ovoj crkvi jer ambijent je predivan. Ovo je stvarno crkveni i umjetnički dragulj i svaka klasična umjetnost ovdje jako dobro odzvanja, a dobro nam dođe da obogatimo kulturne sadržaje grada što su dolaskom potvrdili i brojni župljani. Lijepo se koncert uklopio i u ovaj Marijin mjesec, jer Marija je naša zaštitnica i župe i grada, svake subote molimo krunicu kod raspela u centru gradu, a koncert je samo doprinijeo tom kulturnom i duhovnom bogatstvu”, rekao nam je, među ostalim vlč. Matanović.

Kristina Banovac, nastavnica je roga i komorne glazbe u Glazbenoj školi Požega, ujedno i mentorica Brass quinteta.

 

“Kvintet postoji više od 10. godina, a specifično je što se učenici mijenjaju, kada jedna generacija završi školovanje, dolaze drugi. Brass quintet redovito nastupa. Bilježe samostalne koncerte u Slavoniji, Slavonskom Brodu, Vinkovcima. Sudjeluju na natjecanjima i osvojili su dvije druge i prvu nagradu na državnom natjecanju prošle godine, kada su dobili i “Oskar znanja” što je također bio izvrstan poticaj za daljnje školovanje. Drago mi je da su nastupili u crkvi jer smo do sada uglavnom nastupali u muzejima, kazališnim dvoranama, školskim prostorima, a akustika ove crkve doprinijela je, što nas veseli, upravo tom posebnom osjećaju kojega daju brass instrumenti. Sve je zvučalo svečano i veličasntveno baš kako je i trebalo zvučati”, izjavila nam je mentorica Banovac.

Related Post

DAN OŠ LJUDEVITA GAJA

Autor - 06/06/2014 0
Zahvalnice su dobili učenici koji su sudjelovali na državnom lidranu i ekipa iz prve pomoći koja već 10 godina ide…

Autor - 29/07/2011 0
{vimeo}25056545|400|220|1{/vimeo}