1790 0

NOVA GRADIŠKA, 29. siječanj 2012. – U velikoj dvorani župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški održan je 28. siječnja drugi regionalni formacijski skup članova župnih pastoralnih vijeća Požeške biskupije,

na kojem su se okupili vijećnici iz župa Posavskog arhiđakonata, odnosno Novogradiškog i Novokapelačkog dekanata. Susretu kojem su, uz članove pastoralnih vijeća iz ovog Arhiđakonata, nazočili svećenici, redovnice i vjeroučitelji, predsjedao je biskup požeški Antun Škvorčević..

 

Nakon molitve biskup je podsjetio nazočne na važnost uloge župnih pastoralnih vijeća, koja na čelu sa župnikom i vjeroučiteljima trebaju biti promicatelji snažnijeg vjerničkog života u duhu novoevangelizacijskih nastojanja. Spomenuo je da duboko vjeruje kako se svećenici i vijećnici ne žele igrati župnih pastoralnih vijeća, da ona ostanu mrtvi organizmi, nego da ih uistinu žele učiniti živim župnim tijelima i da im u tom smislu treba pomoći i ovaj formacijski susret, koji u duhu Pavlova poziva “raspiri milosni Božji dar koji je u tebi“ želi potaknuti da otvore svoja srca Isusu Kristu i čvrsto se opredijele za potpunije oblikovanje svoga života u skladu s njegovom riječju. Naglasio je da u župama Požeške biskupije ima prostora i velikih mogućnosti za taj žar, ako svećenici sa župnim pastoralnim vijećnicima zajednički krenu u obnovu, učvršćenje, izgradnju i rast u vjeri. Župna pastoralna vijeća i vjeroučitelji zajedno s njihovim obiteljima mogu tvoriti jaku evangelizacijsku jezgru svake župe, ako krenu putem snažnijeg osobnog duhovnog iskustva. Ukoliko su sami duhovno izgrađeni, moći će biti dobri suradnici u pastoralnom poslanju u svojoj župi. Pozvao je članove vijeća da po predloženom programu vlastite izgradnje svakodnevno učine potreban korak, kako bi tijekom korizme mogli u župama biti promicatelji evangelizacijskih nastojanja Požeške biskupije. Pripomenuo je da u tom smislu ovaj susret nije tek edukacijski nego baš formacijski, jer ih želi cjelovito pokrenuti na život po vjeri.

 

Potom je vjeroučitelj Ivica Lulić na temelju svoga iskustva evangelizacijskih seminara i na temelju dokumenata II. vatikanskog sabora i enciklike Evangelii Nuntiandi pape Pavla VI. progovorio o načinu na koji se ostvaruje nova evangelizacija za one koji su već kršteni te njihovo svjedočenje u svijetu.

 

Voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije Mario Rašić najavio je zatim radionice za voditelje triju radnih odbora iz svakog župnog pastoralnog vijeća. Radionicu odbora za naviještanje Božje riječi vodili su Marijan Pavelić, zadužen za pastoral mladih, zatim Mario Matijević, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i prefekt u Požeškom kolegiju te Željka Barbarić, voditeljica Centra „Pro vita et familia“ i članica Povjerenstva za pastoral braka i obitelji. Radionicu za liturgijski i molitveni život vodio je vjeroučitelj i trajni đakon Zdravko Ticl, a radionicu za karitativnu djelatnost Nedjeljko Androš, ravnatelj biskupijskog Caritasa.

 

Na kraju susreta biskup je zahvalio svima na dolasku ka i za sve što čine glede ostvarenja evangelizacijskog projekta u Požeškoj biskupiji. Zazvao je na sve Božji blagoslov.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 15/12/2014 0
POŽEGA, 15. Prosinac 2014. – U organizaciji Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ iz Zagreba pod vodstvom dr. Ivana Vukoje i…

KORIZMA

Autor - 23/02/2012 0
Požeški biskup dr. Antun Škvorčević početkom ovogodišnje korizme uputio je vjernicima svoje biskupije korizmenu poruku pod nazivom Da zasja život…