17. stručni skup “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”

336 0

Autor bpz.hr
Slavonski Brod 28. Siječnja 2020. – Uz međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog danas je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Internacionalne škole za proučavanje Holokausta “Yad Vashem” te pariškog Muzeja Holokausta “Mémorial de la Shoah” u Hotelu “Art” u Slavonskom Brodu s radom započeo 17. stručni skup pod nazivom “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti” koji će trajati do 31. siječnja ove godine.

Uz veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora koji je održao kratko predavanje pod nazivom “Pouka holokausta za sadašnjost”, današnjem skupu nazočili su i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i njegov zamjenik Damir Mirković, Mato Škrabalo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ze zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić.

Poruka koju su sa skupa poslali svi govornici je jasna i nedvosmislena, a to je da se na žrtve holokausta ne smijemo podsjećati samo u prilikama poput ove današnje ili obilježavajući spomendane, već svakoga dana jasno i nedvosmisleno osuđivati genocid i ksenofobiju, ali i svaki drugi oblik neravnopravnosti, nejednakosti i ograničavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda.

U sklopu današnjeg skupa u slavonskobrodskom “Cinestaru” u 16,45 bit će prikazan film “Dnevnik Dijane Budisavljević” čiji je kontekst detaljnije pojasnio Silvestar Mileta sa Hrvatskih studija. Film govori  o Dijani Budisavljević koja s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata do sada ostala neispričana.

Podsjetimo na kraju da se Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj koja je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

Related Post