21. OBLJETNICA 1. DRAGOVOLJAČKE BOJNE

1588 0

Velika čast pripadnicima bojne bio je dolazak brigadir Siniše Jurkovića, dragovoljca i pripadnik 1. dragovoljačke bojne, koji je došao kao izaslanik ministra obrane i načelnika glavnog stožera oružanih snaga RH.

 

REŠETARI, 30. lipanj 2012. – Dvadeset godina iza rata moramo se zapitat što je hrvatski branitelj danas postao u ovoj našoj domovini. I mene je danas kao i župana u Slavonskom Brodu na obilježavanju obljetnice 108. brodske brigade, dirnulo pitanje tko smo i što smo mi u svojoj domovini, te da li smo dali svoj maksimum. To se i ja ovdje pitam.

 

Nismo još sve dali za domovinu

 

Bez obzira što mu je domovina na neki način dala neku odštetu ne znači da taj branitelj više ništa ne vrijedi. Mi se jednostavno moramo zapitat tko može u našoj domovini promijeniti situaciju na bolje. Mislim da to možemo mi. Nije slučajno da se na razini brigada formiraju udruge da budu jake strukture koje, bez pritisaka politike, trebaju vratiti dostojanstvo hrvatskom ratniku, hrvatskom branitelju. Ono je sada oduzeto i poljuljano. Osim dvije političke opcije koje se mijenjaju na vlasti mi smo jedina zdrava snaga koja u našoj domovini može nešto pokrenuti na bolje. Uključite se zato u brigadne udruge, da se više angažiramo i vidimo što možemo napraviti, da prigovaramo, da tražimo, da prozivamo lopove, bandu i ostale jer nama nitko ništa ne može. Mi smo hrvatski branitelji i mi možemo normalno pričat na temelju argumenata i reći da ako je netko nešto ukrao da to mora vratiti i ići na sud. Ulazak u Europu neće ništa promijeniti na relacijama hrvatskih branitelja prema domovini i obrnuto. Mi se ponovno moramo izboriti za dostojanstvo malog, običnog hrvatskog branitelja da dobije samo onaj dio poštovanja koji je zaslužio, koji nam u biti nitko i ne može oduzeti. Mi se ponovo moramo izboriti na pravo na dostojanstvo – kazao je brigadir Željko Žgela, zapovjednik 1. bojne, kasnije i 121. brigade HV i Domobranske pukovnije na obilježavanju 21. obljetnice 1. dragovoljačke bojne novogradiškog kraja.

 

Zahvala poginulim braniteljima

 

Općina Rešetari bi je domaćin obilježavanja 21. obljetnice ustroja 1. novogradiške dragovoljačke bojne.

– Svi govornici, od općinskog načlenika Zlatka Age i župana Danijela Marušiča, pa do generala Stjepana Vukovića zapovjednika postrojbe specijalne policije, prve oružane postrojbe u Brodsko-posavskoj županiji u Domovinskom ratu, do zapovjednika 1. bojne brigadira Željka Žgele i izaslanima ministra obrane i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH brigadira Siniše Jurkovića, govorili su o nemjerljivom doprinosu hrvatskih branitelja u obrani i oslobađanju okupiranih dijelova domovine. Posebno emotivan bio je govor Milke Perković, predsjednice Općinskog vijeća u Rešetarima, koja se okupljenim dragovoljcima i pripadnicima 1. bojne i njihovim gostima okupljenim u Vatrogasnom domu obratila u ime roditelja i udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu.

 

Brigadir Željko Žgela govorio je o ratnom putu 1. bojne koji je počeo 13. kolovoza 1991. godine kada su se pripadnici 1. bojne, kao postrojba 108. brodske brigade, zajedno s drugim postrojba, suprotstavili neprijatelju na okučanskom i starogradiškom području, a već 15. kolovoza imali i prve ranjene i poginule, a završio sudjelovanjem u Oluji.

-Velika nam jer čast danas što je među nama brigadir Siniša Jurković, naš dragovoljac, naš vojnih i pripadnik 1. bojne, danas kao izaslanik ministra obrane i načelnika glavnog stožera oružanih snaga RH – kazao je brigadir Žgela.

 

Dragovoljci su ponudili vlastiti život za slobodnu domovinu

 

-Prilikom obilježavanja obljetnica Domovinskog rata prožimaju nas dvojaki osjećaji. S jedne strane to su osjećaji ponosa za ono što smo u Domovinskom ratu postigli, a s druge strane tuga, jer danas s nama nisu mnogi od naših suboraca. Zato se na početku želim prisjetiti onih bez kojih pobjeda ne bi bila moguća. To su poginuli branitelji. Oni su svoje živote ugradili u temelje ove države…

 

Što je tada značilo biti dragovoljac. To je značilo izložiti se pogibelji svjesno prihvaćajući mogućnost žrtve vlastita života. Pokazalo se da želju za slobodom i neovisnošću ne može poraziti ni jedna vojna sila. Vi novogradiški dragovoljci koji ste bili prva oružana postrojba s novogradiškog područja zaslužujete naše osobito poštovanje i zahvalnost za ono što ste učinili – kazao je izaslanik ministra obrane i Glavnog stožera oružanih snaga RH brigadir Siniša Jurković.

 

Brigadir Željko Žegala nije propustio zahvaliti se načelniku Zatku Agi i čelništvu općine Rešetari na organizaciji obilježavanja 1. dragovoljačke bojne.

 

Pripadnici bojne udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima, a u župnoj crkvi svetu misu služio je velečasni Luka Slobođanac.

Related Post