22. GODINE TIMA ZA PSIHOSOCIJALNU POMOĆ: Vidali rane, one najteže koje se ne vide

1057 0

NOVA GRADIŠKA – Nakon boravka u Slavonskom Brodu gdje je sudjelovao na Konvenciji zadruga hrvatskih branitelja i potpisao Sporazum o suradnji i otkupu proizvoda koje proizvode branitelji zadrugari između Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Pleter d.o.o., ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved boravio je u Novoj Gradiški.

Sa članovima Tima za psihosocijalnu pomoć koje je predvodila voditeljica mr..spec. Ljiljana Lukačević prof., županom Danijelom Marušićem i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položio je vijence i zapalio svijeće, a potom posjetio Spomen-sobu 121. brigade HV-e.

Ministar je boravio u Novoj Gradiški u povodu održavanja svečane sjednice Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Nova Gradiška u prigodi obilježavanja 22. obljetnice rada. Na svečanoj sjednici, uz župana Danijela Marušića, zamjenicu novogradiškog gradonačelnika Vesnu Đapić i predstojnika Gradske bolnice Nova Gradiška Josipa Kolodzieja, na sjednici su bili nazočni predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Minutom šutnje i projekcijom fotografija odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s novogradiškog područja.

O djelovanju i brojnim aktivnostima u protekle 22. godine Tima za psihosocijalnu pomoć, uz županijske, jedinog gradskog Tima u Hrvatskoj, emotivno je govorila mr.spec. Ljiljana Lukačević, pritom zahvalila sadašnjim članovima prof. Miri Linjaković, Mariu Žakiću i Dariji Marić, svim njegovim bivšim članovima i svima ostalima koji su dali doprinos u njegovom radu i afirmirali ga kako kod stradalnika, tako i kod šire javnosti.

-U ovom svečanom i emotivnom trenutku našem Timu za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata je iznimna čast i zadovoljstvo što je danas, zbog nas i svih vas, s nama ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved – kazala je mr.spec. Ljiljana Lukačević i potom govorila o počecima rada Tima 1. travnja 1995. godine i formiranju grupe stručnjaka koja je bila početna baza rad Tima za pomoć ratnim stradalnicima, od hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, do prognanika i izbjeglica smještenih u prognaničkom naselju Kovačevac.

Opširno je govorila o raznim oblicima pružanja pomoći i potresnim sudbinama stradalnika.

-S velikim senzibilitetom smo ušli u ovu priču, u početku s vrlo malo profesionalnog iskustva i znanja i nepripremljeni. Danas kao veterani psihosocijalne pomoći možemo učiti druge. Ono što se nije promijenilo od 1995. godine to je puno dobre volje, energije, ljubavi, osjećaja i poštovanja za stradalnike. Mi to i danas osjećamo kao svoj profesionalni i ljudski dug prema Domovini i stradalnicima – kazala je kazala je mr.spec. Ljiljana Lukačević.

Kroz Tim su u 22. godine prošla 22 stručnjaka, od psihologa, psihijatara i defektologa, do pravnika, socijalnih radnika, profesora tjelesne kulture i administratora.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić pozdravila je ministra Tomu Medveda i zahvalila se u ime Grada Nove Gradiške i gradonačelnika Vinka Grgića Timu za psihosocijalnu na trudu koji je uložio u protekle 22. godine i pomoći na potpori koju je dao stradalnicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima. Zaželjela im je daljnji uspješan rad, ali što manje intervencija i posla.

-Nitko nije ravnodušno mogao slušati izlaganje mr.spec. Ljiljana Lukačević. Previše smo i preskupo platili slobodu i danas to moramo znati cijeniti i prenositi na mlađe generacije. Današnji dan u Brodsko-posavskoj županiji je u znaku branitelja sa posebnim pijetetom prema onima kojih više nema. Zato se zahvaljujem ministru Tomi Medvedu što je Konvencija svih braniteljskih zadruga bila u Slavonskom Brodu.

Hvala članovima Tima za psihosocijalnu pomoć što su vidali rane, one najteže i koje se ne vide – kazao je župan Danijel Marušić.

-U prigodi obilježavanja 22. obljetnice rada Tima za psihosocijalnu pomoć Nova Gradiška, Vama gospođo Lukačević, vašim kolegicama i kolegama, ranijim djelatnicima Tima u ime Ministarstva hrvatskih branitelja želim iskazati veliku zahvalnost. Kroz ovu prezentaciju saželi ste veliki dio problema koji su se dešavali u proteklih 25 godina. Hvala vam na entuzijazmu i na toplini koju ste ukazivali, jer čovjek može ovaj posao raditi samo na jedan način. Ovdje mora postojati potrebna empatija, razumijevanje i suosjećanje sa osobom koja je žrtva, a sve osobe koji su korisnici vaše pomoći su žrtve. Isječak iz brošure koji ste pročitali i gdje ste opisivali sudbinu jedne gospođe je presjek sudbine našega naroda i stradanja. Velik je broj takvih sudbina.

Ono što kao ministar hrvatskih branitelja mogu kazati pred svima vama, promatrajući rad svih Timova, da ste zaista bili i možete služiti kao uzor i na ponos mještanima Nove Gradiške, hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Po mnogo čemu se može vrednovati rad u konačnici, a između ostalog je i povratna slika vaše dostupnosti, vaše spremnosti na pomoć i vašeg razumijevanja biti vašeg postojanja kao Tima – kazao je ministar Tomo Medved.

Ministar Medved opširno je govorio o novom Zakonu o braniteljima. Izvijestio je braniteljsku populaciju, roditelje i članove obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja o novostima koje donosi novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Zakon je pripremljen za saborsku proceduru i, naglasio je, braniteljima i članovima njihovih obitelji jamči status, materijalnu sigurnost, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu, ali i dostojanstvo, posebno onim braniteljima koji do sada nisu bili obuhvaćeni ni jednim vidom skrbi, kako materijalne tako i zdravstvene.

Related Post