24. SUSRET MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE: Odaju zahvalu jeziku i čuvaju jezičnu baštinu svoga zavičaja

4648 0

Autor Franjo Samardžić

CERNIK, 24. studeni 2017. – Tradicionalni 24. Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje održan je danas u Cerniku. Domaćin i organizator Osnovna škola „Matija Gubec“, pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Općina Cernik, te svi drugi koji su dali doprinos da se u Cerniku još jednom čuje pjesnički izričaj štokavskog govornog područja mogu biti zadovoljni i ponosni. Bilo je to još jedno pjesničko druženje na kome su se štovali hrvatska riječ i, kako je kazala Reza Benković, ravnateljica škole domaćina, sklapala nova i potvrđivala stara prijateljstva.

Mali pjesnici iz 35 škola, na natječaj su poslali 105 pjesama od koji je 40 odabrano za zbirku ovog susreta tiskanu pod naslovom „Dijete sam ljepote i sna“. Uredila ga je Gabrijela Vojvodić i podijelila u pet tematskih cjelina: O Slavoniji srce mašta, Zadivljeni ljepotom, Jesen šetalica, Skladba života i Sreća je što te imam. Zbornik je ove godine posvećen Tinu Ujeviću.

Povjerenstvo u sastavu profesorica i spisateljica Đurđica Stuhlreiter, pjesnikinja Evica Kraljić i profesorica Vjekoslava Bagarić, nije imalo ni malo laku zadaću odabrati najbolje.

Ove godine to su JADRANKA VALIĆ iz OŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin s pjesmom Dadin divan ( voditeljica Ana Tereza Barišić) , IVA BUDŽAKI iz OŠ „Franjo Kežme“ Osijek s pjesmom Minuta šutnje za Vukovar ( voditeljica Ivana Rašić), FABIJAN VOĐINAC iz OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac s pjesmom Skladba života ( voditelj Josip Galović), NINA MATANOVIĆ iz OŠ „Mato Lovrak“ Županja s pjesmom Što sve u pjesmu može stati (voditeljica Radojka Matić) i TEA KEKEZ iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo s pjesmom Tišina voditeljica Marija Mikanović).

Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje otvorio je općinski načelnik Vitomir Žakić, a male pjesnike i oko 400 sudionika ove jedinstvene pjesničke manifestacije blagoslovio fra Vjencislav Janjić, koji je malim pjesnicima Slavonije i Branje omogućio da posjete Franjevački samostan i s upoznaju se s njegovim znamenitostima.

Male pjesnike i njihove voditelje, ostale sudionike i goste među kojima su bili predstavnici osnovnih škola s kojima OŠ „Matija“ Gubec“ Cernik održava dugogodišnje prijateljske veze pozdravila, predstavnike drugih osnovnih škola, udruga i sponzora s područja općine Cernik, djelatnike i umirovljenike škole koji su bili aktivni sudionici organizacije i provedbe Susreta malih pjesnika, pozdravila je na otvaranju ravnateljica Reza Benković. Posebno je pozdravila, stalne i drage goste iz prijateljskih škola iz Usore u BiH, Tavankuta u Vojvodini, Zlatara i Primoštena, naglasivši kako ih svake godine obraduju svojim dolaskom i sa susreta odnose poruke prijateljstva, ponosa i domoljublja.

-Otvorena srca i riječima iskrene dobrodošlice pozdravljam vas u ime OŠ „Matije Gubec“ Cernik. Želimo da i današnji susret, 24. po redu, proteče u ozračju prijateljstva, mira ljubavi i zajedništva. 24. godine postojanja jedne manifestacije pokazuje opravdanost ideje i ostvarenja od prvog raspisanog natječaja pa do danas. Otad, svake godine, ovdje u Cerniku, odajemo zahvalu jeziku i čuvamo jezičnu baštinu svoga zavičaja. Ponosni smo što smo i ove godine domaćini pjesničkog stvaralaštva učenika Slavonije i Baranje i domaćini manifestaciji kulture riječi. Svega ovoga ne bi bilo da nije vas mali pjesnici i vas dragi voditelji malih pjesnika koji ste svojim zalaganjem i entuzijazmom istinskih prosvjetara omogućili kontinuitet održavanja naših susreta. Stoga vam drage kolegice i kolege učitelji još jednom zahvaljujem na osobnom angažmanu i trudu koji ste uložili da bi danas bili ovdje, sa željom da vaš budući rad i naša suradnja budu što plodonosniji.

Vama učenici-pjesnici želim da danas svoje stihove što uspješnije predstavite na središnjoj priredbi, te da budete zadovoljni i sretni bez obzira hoćete li biti među onih pet ravnopravno nagrađenih učenika. Vaši stihovi i vaša imena bit će trajno utkana u našu zbirku pjesama i svjedočit će budućim generacijama o snazi i ljepoti vaših pjesničkih izričaja – kazala je na otvaranju ravnateljica Reza Benković.

Related Post

ČUVARI OBIČAJA I TRADICIJE

Autor - 24/11/2017 0
Autor Franjo Memedović SIČE – U današnje vrijeme kada se Slavonija raseljava i kada su slavonska sela pomalo avetski pusta,…

POSLIJERATNO PRIJATELJSTVO

Autor - 20/10/2013 0
OKUČANI, 20. listopad 2013. – Tradicionalno, jučer je po petnaesti puta za redom obilježeno prijateljstvo mještana mađarskog grada Tsazara i Okučana.…