Iz aktivnosti novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora

2122 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – Hrvatski liječnički zbor Podružnica Nova Gradiška nastavio je s redovnim mjesečnim predavanjima. Tako je u njihovom prostoru u Općoj bolnici 24. studenoga predavanje na temu “Rak prostate-dijagnostika i liječenje” održao dr. Igor Grubišić, specijalist urolog zagrebačke Klinike za urologiju KBC-a “Sestre milosrdnice”. Na ovaj način obilježen je i Mjesec borbe protiv raka.

-Tradicionalno, svaki mjesec okupljaju se naši članovi Hrvatskog liječničkog zbora. Ovaj mjesec, prigodno, kao i svakog studenog, imamo predavanje u suorganizaciji s novogradiškom Podružnicom Hrvatske lige protiv raka “Dr. Zorislav Slović” i ja im se ovom prilikom i zahvaljujem za uvijek raspoloženu suradnju. Ovaj mjesec još je i mjesec podizanja svijesti za muško zdravlje, pa tom prigodom imamo i predavanje dr. Igora Grubišića -rekla nam je dr. Slavica Konjević-Pernar, predsjednica Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora.

S dr. Igorom Grubišićem, specijalistom urologom zagrebačke Klinike za urologiju KBC-a “Sestre milosrdnice” razgovarali smo ukratko o prevenciji raka prostate.

-Prevencija je rani urološki pregled, a opasnost od raka prostate počinje od 50. godine života ili od 45 -e za ljude koji imaju obiteljsku anamnezu, znači da je otac ili netko u bližoj obitelji imao rak prostate. Cilj prevencije je da se bolest na vrijeme otkrije, dakle u ranoj fazi, odnosno ograničenom lokaliziranom stadiju, kada je izlječiv gotovo 100%. S obzirom da ova bolest upozoravajućih simptoma nema svakako savjetujem, nakon 50-e godine obaviti redovito pregled jedanput godišnje- istaknuo je, među ostalim dr. Grubišić.

U prosincu će novogradiška Podružnica Hrvatskog liječničkog zbora upriličiti tradicionalni Božićni domjenak, a tom će prigodom ugostiti predavače iz bolnice Pakrac.

Related Post

GIZDAVO KAO NEKAD

Autor - 04/09/2012 0
Nekada smo ovako išli u prošnju mlade i u svatove, okitimo kola s feder sicevima pa zauzdamo konje, a oni…