250 GODINA ŽUPE BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

1469 0

NOVA GRADIŠKA – U povodu 250. godišnjice župe Bezgrješnog začeća BDM i završetka izgradnje crkve sv. Terezije Avilske, kao i 500. godišnjice rođenja sv. Terezije Avilske u ovoj kasnobaroknoj, prvoj novogradiškoj župnoj crkvi,

u četvrtak 15. listopada koncelebrirano misno slavlje predslavio je prečasni Dražen Akmačić, domaći sin, ekonom Požeške biskupije, a suslavili vlč. Perica Matanović, župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, fra Josip Vukoja, cernički župnik i gvardijan Franjevačkog samostana te vlč. Ivan Štivičić, župnik novogradiške župe Kraljice svete Krunice.

 

Na početku mise brojne vjernike pozdravio je vlč. Matanović  i, među ostalim rekao: „ Evo, došao je taj dan da se vratila Oltarna pala ponovno  na ono mjesto koje joj pripada, u crkvu sv. Terezije Avilske, koja je bila i prva župna crkva, kao i prva zaštitnica našega grada“.

Ukratko o Oltarnoj pali sv. Terezije Avilske

Konzervatorsko-restauratorske radove na ovoj vrijednoj umjetnini obavio je Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, a trajali su od srpnja mjeseca prošle do 14. listopada ove godine. Oltarna pala sv. Terezije Avilske, nepoznatog autora iz 1760. Godine, izvorni je dio cjeline crkve sv. Terezije, zaštićeno je kulturno dobro RH, a financijsku potporu za njezinu restauraciju dalo je  Ministarstvo RH.

U jako oštećenom stanju pronašao ju je župnik vlč.Perica Matanović, pozvao konzervatore i rezultat je restaurirana vrijedna umjetnina i u vjerskom i u umjetničkom smislu.

– U dnu  Oltarne pale, što je fenomen, nalaze se tri grba: donatora -Milardovića, kapetana Žandarmerije, dobrostivog Hrabrenovića od Dubrave, carice Marije Terezije i treći grb Nove Gradiške. Istaknuta slova na svakome grbu su zapravo rimski brojevi. Kada se zbroje ti brojevi na sva tri grba, dobije se godina 1760. A na trećem grbu je i napisano da je to Neo Gradiška, znači Nova Gradiška iz onoga vremena, što dokazuje da je slika autentična iz crkve sv. Terezije Avilske- istaknuo je, među ostalim, župnik Perica Matanović.

– Umjetnička vrijednost ovoga djela je neupitna i zbog starosti, ali i zbog prvotne namjene da bude oltarna pala što ju posebno obilježava – riječi su Željke Perković, pročelnice Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu.

Konzervator Ratko Ivanušec prvi ju je nakon župnika Matanovića i vido, snimio, pozvao restauratore Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, procijenivši da se radi o vrlo vrijednoj umjetnini, iako tada, s obzirom na njezino stanje, nisu mogli vidjeti da se radi o oltarnoj pali sv. Terezije Avilske. Žurno je intervenirano i prema Ministarstvu kulture RH da se ishode sredstva za ugrožena kulturna dobra i tako je ovo vrijedno umjetničko djelo spašeno, restaurirano i vraćeno na blagdan sv. Terezije Avilske ove godine u istoimenu crkvu, koja je i prvi zidani objekt u gradu u to davno vrijeme. Naime, 1756. godine počela je izgradnja jednobrodne, kasno barokne crkve svete Terezije Avilske s jedinstvenim baroknim tornjem. Potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa. Ovaj spomenik vjere, kulture i trajanja grada zauzima danas središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri, ali i u novom grbu grada Nova Gradiška.

 

„Radeći na prostoru Slavonije i Baranje, na sakralnoj arhitekturi  i imajući u vidu dosta tog crkvenog inventara, koji je zaštićen, mogu sa sigurnošću tvrditi da Oltarna pala sv. Terezije Avilske spada u red najznačajnijih baroknih oltarnih pala, tim više što ima još jednu dimenziju i povijesno značenje, koju joj daje i jedinstvena kompozicija u donjem dijelu slike gdje imamo prikazanu heraldiku, koja ne govori samo o donatoru ove slike, već dijelom i o povijesti ovoga grada“- naglasio je konzervator  Ratko Ivanušec.

 

Oltarnu palu blagoslovio je prečasni Dražen Akmačić, a u propovijedi, podsjetio na život svete Terezije i njezinu odluku o hodu i životu s Bogom. -Biti svet, znači biti Božji. Hajdemo se boriti, hajdemo i mi, poput nje, za prijatelja i vojskovođu uzeti Isusa Krista i one darove koje nam on daje i s tim darovima živjeti svoj svakodnevni život. Bog je izvor dobrote i on nas poziva da tu dobrotu primimo od njega i da činimo dobro, jer će nam tada dobro biti i ovdje na zemlji- naglasio je, među ostalim prečasni Akmačić.

Za ovu svečanost bio je izložen i moćnik sv. Terezije Avilske, kojega je župnik donio do svakoga vjernika u prepunoj crkvi. Jedna naša sugrađanka darovala je za ovu prigodu novu misnicu s likom sv. Terezije Avilske, a grad Nova Gradiška, zlatno- srebrni kalež na čemu se gradonačelniku Željku Bigoviću, nazočnom svečnostima, kao i spomenutoj Novogradiščanki, zahvalio župnik Perica Matanović

Orguljaški koncert


Poslije mise, a u čast  velikih i vrijednih obljetnica u crkvi sv. Terezije Avilske održan je, šesti puta za redom i koncert u sklopu 22. Festivala „Orgulje Heferer“. Nastupili su Alen Kopunović Legetin katedralni orguljaš i zborovođa u Požeškoj biskupiji i Martina Gojčeta Silić, sopran. Svakako valja istaći kako su u ovoj novogradiškoj crkvi povijesne orgulje Ivana (Johanna) Pumppa sagrađene 1850. godine za župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a godine 1929. pregrađene i prenešene u crkvu sv. Terezije Avilske. Temeljitu i cjelovitu restauraciju i rekonstrukciju instrumentalnog ustroja orgulja obavila je radionica Heferer 2010. godine.

Related Post

PROSLAVILI ZAŠTITNICU ŽUPE

Autor - 23/07/2011 0
ŠTIVICA 22. srpanj 2011. – U župi sv. Marije Magdalene u Štivici, u Novokapelačkom dekanatu, jučer, 22. srpnja, svečano je proslavljena…